BOGATA PARTIJSKA BIOGRAFIJA PREMIJERA CRNE GORE: Potvrda o učlanjenju u Savez komunista Jugoslavije iz 1976. dokazuje sve...

Zdravko Krivokapić primljen je u Savez komunista Jugoslavije 1976. godine

  • Regija

  • 16. Avg. 2021  16. Avg. 2021

  • 1

Sve aktuelnija postaje priča da premijer Zdravko Krivokapić namjerava da osnuje novu partiju.

Ovoj njegovoj odluci, najglasnije se protive pripadnici Demokratskog fronta, ali ni drugi koalicioni partneri, Demokrate i URA, ne gledaju sa simpatijama na taj njegov naum, piše Antena M.

Stvaranje partije koju bi, najvjerovatnije, predvodio premijer Krivokapić, bilo bi, prema njihovom mišljenju, narušavanje potpisanog dogovora, kojim se utvrđuje da članovi Vlade mogu biti samo nestranačke ličnosti.

Hoće li premijer poštovati dogovor ili će tražiti za sebe isto pravo koje ima i potpredsjednik Vlade, brzo ćemo saznati.

Dok čekamo što će premijer da odluči, da se vratimo unazad.

U neka vremena koja dobro pamte mnogi od nas, u vremena u kojima je i današnji premijer Krivokapić bio politički aktivan i jasno ideološki opredijeljen.

alt

Vjerujem da ste u prvi mah pomislili da ću sada da vas podsjećam na Krivokapićevo angažovanje u prvim danima višepartijskog sistema, kada je pripadao nekoj parapolitičkoj organizaciji prof. Miodraga Perovića ili na doček međunarodnog teroriste i velikosrpskog nacionaliste Nikole Kavaje.

Ma, ne. Greška. Ovoga puta riječ je o Krivokapićevoj uistinu bogatoj partijskoj biografiji kao člana Saveza komunista Jugoslavije. Dakle, i to je bio, kao i većina današnjih velikih vjernika i antikomunista.

Zdravko Krivokapić, kako svjedoči njegova partijska dokumentcija (koja se, kao i svi partijski dosijei čuva u Državnom arhivu Crne Gore), primljen je u SKJ 17. marta 1976. godine, kao sedamnaestogodišnji, odličan učenik trećeg razreda Tehničke škole "Tvrtko Bijelić" u Nikšiću.

Preporuka za prijem u SKJ bio je njegov zapažen rad kao člana Predsjedništva Osnovne organizacije Saveza socijalističke omladine (OOSSO) Tehničke škole. Ovaj mladi član Partije upisuje 1977. Mašinski fakultet u Titogradu (Podgorici) i na drugoj godini studija postaje član Koordinacionog odbora Saveza socijalističke omladine (KOSSO) fakulteta.

Samo godinu dana kasnije, postavljen je za zamjenika partijskog sekretara IV Osnovne organizacije Saveza komunista (OOSK), a kao apsolvent 1981. godine, vršilac je dužnosti predsjednika Predsjedništva Akcione konferencije SK.

"Kao odličan student i dobar aktivista za svoj rad drug Zdravko Krivokapić je nagrađen i studentskom nagradom 19. decembar“, navedeno je u njegovoj partijskoj dokumentaciji.

alt

Prepoznat kao osoba koja posjeduje „istaknute moralno političke osobine“, dobio je partijsku preporuku za upis u školu Rezervnih vojnih starješina (RVS) u Beogradu, 1983. godine, gdje je iste godine upisao i poslediplomske studije na Mašinskom fakultetu. Idealni razvojni put jednog člana Saveza komunista – inženjer-magistar i rezervni oficir, sa kapom titovkom i crvenom petokrakom na kapi! Pravi i odani čuvar “tekovina revolucije i našeg socijalističkog samoupravnog sistema“.

Krst i brojanice dolaze kasnije, kada ste ga prvi put upoznali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...