PFIZER OBJAVIO IZVJEŠTAJ: "Treća doza vakcine je..."

...učinkovita i u zaštiti protiv novih varijanti koronavirusa.

  • Zdravlje

  • 17. Avg. 2021  17. Avg. 2021

  • 0

Kompanije Pfizer i BioNTech podnijele su u ponedjeljak inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza vakcine učinkovita i u zaštiti protiv novih varijanti koronavirusa.

Treća doza vakcine izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u usporedbi s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima, treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija.

-S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo primijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarne vakcine može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19 – stoji u izvještaju kompanije.

-Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom vakcine. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se vakcinisali, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito – rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Stručnjaci u Pfizeru smatraju da će treća doza uskoro biti potrebna, no američki zdravstveni stručnjaci još ne misle da za time ima potrebe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...