MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna kako je nestao narod nastanjen u mirnom i nenaseljenom kraju, kada su ih došli posjetiti, uslijedio je šok…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 19. Avg. 2021  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1590. godinu, u vrijeme kada se engleski guverner John White vratio iz Engleske u američku koloniju Roanoke i zatekao je praznu. Radilo se o velikoj misteriji, koji sve do danas nije u potpunosti objašnjena.

Naime, nestalo je svih 90 muškaraca, 17 žena i 11 djece, koji su nekoliko godina ranije naselili tu koloniju na obali današnje američke savezne države Sjeverne Karoline. Danas koloniju Roanoke, zbog toga nazivaju i Nestalom kolonijom.

Kolonija Roanoke predstavljala je jedan od prvih pokušaja engleskog naseljavanja Sjeverne Amerike. U koloniji se rodilo i prvo englesko dijete ikada rođeno na području Sjeverne Amerike. Radilo se o djevojčici imena Virginia Dare. John White bio je djed Virginije Dare.

Jedan od tragova koje je John White našao na mjestu nestale kolonije bila je riječ Croatoan urezana u stablo tamošnjeg drveta. Postoji pretpostavka da su nestali kolonisti tom riječju željeli uputiti svoje sunarodnjake Engleze na to da su se iz kolonije Roanoke preselili na otok Croatoan, nekoliko desetaka kilometara dalje.

Ipak, ni ondje ih nisu pronašli pa je cijela stvar ostala nerazjašnjena.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...