ALARMANTNO: Upućen Izvještaj UN-u i ICC-u o postojanju prijetnji i planova za obnavljanje konflikta i izvršenje genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini

Između ostalog pozvali su se na Akcioni plan UN-a za sprečavanje genocida.

  • Vijesti

  • 20. Avg. 2021  20. Avg. 2021

  • 2

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, uputili su Izvještaj specijalnoj savjetnici generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i gospodinu Karim A. Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o postojanju prijetnji i planova za obnavljanje konflikta i izvršenje genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini.

-Posljednja posjeta Bosni i Hercegovini specijalne savjetnice generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu i kulminacija akcija koje ugrožavaju međunarodni pravni poredak, posebno nakon donošenja zakona o zabrani negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina u BiH, potakla nas je da uputimo obiman Izvještaj u kojem smo naveli niz dokaza o ugrožavanju mira u BiH i regionu kršenjem UN Konvencije o sprječavanju  i kažnjavanju zločina genocida.

-Između ostalog pozvali smo se na Akcioni plan UN-a za sprečavanje genocida koji, između ostalog, uključuje:

1) sprječavanje oružanog sukoba koji obično daje kontekst za genocid,

2) zaštitu civila u oružanim sukobima,

3) okončanje nekažnjivosti sudskim postupcima na domaćim i međunarodnim sudovima,

4) prikupljanje informacija i rano upozoravanje putem posebnog savjetnika UN-a za sprječavanje genocida, koji daje preporuke Vijeću sigurnosti UN-a o mjerama za sprječavanje ili zaustavljanje genocida i

5) brze i odlučne akcije u kontinuitetu, uključujući vojnu akciju.

-Smatramo da Ujedinjene nacije trebaju hitno preduzeti sve raspoložive mehanizme kako bi zaustavili i osujetili planovi i prijetnje po mir, a po potrebi i kazniti vinovnike ugrožavanja svjetskog poretka koji kroz pokušaje vraćanja stanja rata iz vremena Slobodana Miloševica žele ponovo ostvariti propale ratne ciljeve.

Pozivamo predstavnike Međunarodne zajednice, prije svega članice UN-a, EU-a, kao i organe BiH da se priključe, pomognu i aktivno učestvuju u  budućim aktivnostima na dokumentovanju kršenja UN Konvencije o genocidu, Rezolucija UN-a i statuta međunarodnih sudova, kako bi se što brže donijele odluke koje bi zaustavile akcije usmjerene protiv mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...