SVA BIJEDA HRVATSKE POLITIKE: Ovo je Plenkovićev plan za pozdrav "Za dom spremni"...

“Vidljivo je da se Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima HDZ pretvara u Dan sjećanja na žrtve komunizma", kaže Stipić

  • Regija

  • 23. Avg. 2021  23. Avg. 2021

  • 0

Današnji dan, 23. augusta, u Hrvatskoj se obilježava kao spomendan – Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Evropskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke historije i njenog očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokratije i uvažavanja temeljnih prava, piše Dnevno.hr.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u dvodnevnoj posjeti Ukrajini, a ministri njegove Vlade danas su na nekoliko lokacija u Hrvatskoj polagali vijence i palili svijeće za stradale žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Plenkovićevi ministri komemorirali žrtve totalitarnih režima u Hrvatskoj

Tako je ministar branitelja Tomo Medved jutros zapalio svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih puteva, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković stradanja žrtava obilježio je na Golom otoku, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednik Sabora Željko Reiner stradale su komemorirali kod grobnice uz Spomen-crkvu Muke Isusove i križa u Lepoj Bukvi, na području gdje se smatra da je pogubljeno 13.000 žrtava nakon Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović naglasio je da su masovna ubistva bez suđenja, kakva su se dogodila i u Macelju, najtragičnija posljedica vladavine nedemokratskih režima.

“Stratište Macelj je po utvrđenom broju od 1.247 ekshumiranih žrtava do sada među najvećim otkrivenim stratištima komunističkog režima u Hrvatskoj, čemu u prilog idu izjave svjedoka kako je u maceljskim šumama stradalo oko 13.000 žrtava”, rekao je Božinović.

Zašto nisu išli u Jasenovac? Ministri kažu: Već smo bili

Iz današnjeg kretanja ministara moglo se zaključiti kako su uglavnom posjećivali mjesta stradanja žrtava komunističkih zločina.

Na to su im pažnju skrenuli i novinari koji su ih čitav dan pratili, a u nekoliko navrata ministri su morali odgovarati na pitanja zašto danas nitko iz Vlade nije otišao u Jasenovac, s obzirom na to da je ustaški režim također bio totalitaran, a danas se ipak sjećamo žrtava SVIH totalitarnih i autoritarnih režima.

Tradicionalno posjećujemo obilježja na Mirogoju, Macelju i Golom otoku, Jasenovac je u drugim prigodama”, odgovorio je Tomo Medved kratko i dodao da se ne pravi razlika između totalitarnih režima.

Butković je također bio kratak, a njegov odgovor je bio na tragu onom ministra Medveda.

"Delegacije Vlade bila su u Jasenovcu prije nekoliko mjeseci. Nema tu protežiranja i pristranosti Vlade. Sve što je dio hrvatske historije, s time se treba suočiti i osuditi. Ustaški režim je bio nešto najgore što se moglo dogoditi. Bit će prilike za otići u Jasenovac”, rekao je.

Ide li Vlada u zabranu pozdrava ‘Za dom spremni’? Ministri opet jedinstveni: Vijeće je dalo preporuku

I Medved i Butković također su komentirali ide li se u zakonsku zabranu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, kao što je prije ljeta najavljeno iz inicijative koju predvodi predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Ponovno su u svojim odgovorima oba ministra bila na istom tragu, složivši se da je Vijeće za suočavanje s prošlošću dalo preporuku kako se odnositi prema određenim simbolima te da je njihov zaključak sasvim dovoljan.

‘HDZ ovaj dan pretvara u Dan sjećanja na žrtve komunizma. Time se radi šteta’

Prije ljetne stanke stjecao se dojam da je Vlada spremna ozbiljno pregovarati oko uvrštavanja pozdrava ‘Za dom spremni’ u kazneni zakon, no, ako današnji dan nosi ikakvu poruku, kazuje li nam ona da ‘vjetar puše u nekom drugom smjeru’.

Vidljivo je da se Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima HDZ pretvara u Dan sjećanja na žrtve komunizma. Kako drugačije posmatrati izabrana mjesta obilježavanja? Time se radi direktna šteta suočavanju s prošlosti jer se stvara dojam kako je samo komunizam bio totalitaran i samo je komunizam ubijao ljude. Što je s brojnim stratištima po Hrvatskoj gdje su ubijani nevini ljudi od strane ustaša, Talijana, Nijemaca, četnika? Kao da ih nema. Ako obilježavamo žrtve totalitarnih režima, onda moramo s jednakom pažnjom pristupiti svakoj nevinoj žrtvi i simbolički izabrati mjesta stradanja svih žrtava, i fašističkih i komunističkih. Ovako HDZ i Vlada žrtve zločina jednog totalitarnog sistema – komunizma stavlja u prvi plan. To je usko stranačko gledanje na historijske okolnosti Drugog svjetskog rata zbog dijela biračkog tijela koje gaji određene simpatije prema ustaškom pokretu. Drugim riječima, rekao bih kako ovakvi postupci najviših državnih dužnosnika još jednom dehumaniziraju žrtve fašizma, nacizma i njihove hrvatske inačice – ustaškog režima”, kaže nam politički analitičar Tomislav Stipić.

Dodaje, opravdanja ministara da su ove godine već bili u Jasenovcu predstavljaju licemjerje širokih razmjera jer ove godine je ministar Medved već bio u u Maceljskoj šumi, a danas je ponovno tamo ministar Božinović.

‘Plenković ‘ZDS’ nema namjeru sankcionirati’

“Pozdrav 'ZDS' Plenković nema namjeru sankcionirati, on će se držati svoje ustaljene prakse “povuci-potegni”, povremeno osuđivati ustaški režim i s tim će Milorad Pupovac morati biti zadovoljan. Manjinci govore kako insistiraju na zabrani, ali odmah potom reteriraju jer se bore za budžetska sredstva i lagodnu poziciju uz vlast. I to je nažalost odlika bijede hrvatske politike”, smatra naš sagovornik.

U medijima su se pojavile i spekulacije da HDZ zapravo čeka na rasplet haosa u Domovinskom pokretu te bi vladajući većinu rado podebljali nekim zastupnicima iz njihovih redova, koji su im svjetonazorski bliži no ‘manjinci’.

“Plenković bi mogao zatopliti odnose s Domovinskim pokretom, ali neće se riješiti SDSS-a zbog općeg dojma. No, SDSS-u će poslati poruku da ne bude prezahtjevan ukoliko žele i dalje participirati u vlasti”, zaključuje Stipić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...