ŽESTOKA REAKCIJA PREDSJEDNIKA EUROPSKOG PARLAMENTA: “Nije na Janši da govori što će EU učiniti s izbjeglicama”

"Sve naše države osjećaju se involviranima u situaciju koja se razvija u Afganistanu i jasno je da moramo pokazati solidarnost", izjavio je Sassoli.

  • Svijet

  • 24. Avg. 2021  

  • 0

Slovenski premijer Janez Janša, čija vlada trenutno vodi rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije, poručio je putem Twittera da EU neće otvarati nikakve humanitarne ili migracijske koridore za izbjeglice iz Afganistana, na što mu je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli uzvratio komentarom da ne može Slovenija govoriti što će Unija učiniti.

Janša je u svojoj poruci dodao da EU neće dopustiti da se ponovi “strateška greška” iz 2015. te da će pomoći samo “pojedincima koji su nam pomogli tokom operacije NATO-a i državama članicama EU koje štite vanjsku granicu”.

"Nije na trenutnom predsjedništvu Vijeća da govori što će EU učiniti. Sve naše institucije rade na tome da vidimo kakva je solidarnost potrebna za one kojima novi režim predstavlja rizik, ne samo za Afganistance koji su radili za nas. Pozivamo premijera Janšu da razgovara s europskim institucijama kako bismo odlučili o sljedećim koracima. Sve naše države osjećaju se involviranima u situaciju koja se razvija u Afganistanu i jasno je da moramo pokazati solidarnost", izjavio je Sassoli.

Da kažemo i to da je austrijski kancelar Sebastian Kurz bio slično stava kao Janša. Naime, u televizijskom intervjuu rekao je da Austrija već ima jednu od najvećih zajednica Afganistanaca u Europi, da veća zajednica postoji samo u Švedskoj, što znači da se Austrija dokazala daleko više od prosjeka. Stoga je Kurz “jasno protiv toga da dobrovoljno prihvatimo još veći broj ljudi iz Afganistana”, navodi Večernji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...