TUŽILAŠTVO BIH KORISTI RANJIVE POPULACIJE: Slučajevi Dženan Memić i David Dragičević zasjenili su dosadašnji nerad Gordane Tadić

Mnogo je elemenata za raspravu kada govorimo o stanju u bh. pravosuđu koje se svakako treba i mora srediti što je i jedan od glavnih uvjeta na putu naše zemlje ka Evropi.

  • Vijesti

  • 24. Avg. 2021  

  • 0

Koliko je korupcija ukorijenja u ovaj stup vlasti? Šta bi donijela i zvanična smjena glavne tužiteljice Gordane Tadić? Gdje su glavni propusti, zašto nemamo novog Zakona o VSTV-u, zašto i kako ratni zločinci uspjevaju pobjeći pravosuđu razgovarali smo s našim gostima Semirom Mujkićem, glavnim urednikom Balkanske istraživačke mreže BiH i Ivanom Korajlić, izvršnom direktoricom Transparency internationala, prenosi televizija Hayat.

Mnogo je elemenata za raspravu kada govorimo o stanju u bh. pravosuđu koje se svakako treba i mora srediti što je i jedan od glavnih uvjeta na putu naše zemlje ka Evropi.

Slučajevi Dženan Memić i jednim dijelom David Dragičević, na neki način su zasjenili dosadašnji nerad glavne tužiteljice Gordane Tadić. Ivana Korajlić kaže da su ovi slučajevi zapravo preuzeti od strane Tužilaštva BiH naknadno.

Bojim se reći da je jedan dio postupaka Tužilaštva BiH naslijedio da bi se zapravo na neki način oprala reputacija cijele institucije i glavne tužiteljice, i da se krenulo postupati u slučaju David Dragičević nakon toliko vremena upravo zbog pritisaka javnosti da bi se opravdala i njena uloga i uloga Tužilaštva BiH i to je nešto što je prisutno već godinama. Taj selektivni pristup koji će se predmeti sa nižih nivoa preuzeti od strane Tužilaštva BiH, a koji ne. To nije bilo vidljivo samo u ova dva predmeta već i u drugim slučajevima korupcije, Tužilaštvo BiH se apsolutno time nije bavilo. Jednostavno vrlo je selektivan i subjektivan pristup u tome šta će se i na koji način procesuirati, nažalost, nemamo samo više situaciju da je Tužilaštvo postalo oruđe politike, već je i samo počelo da iskorištava pojedine ranjive populacije kako bi na neki način opravdalo svoj rad, odnosno nerad – smatra Korajlić.

Semir Mujkić je prokomentarisao ignorisanje visoke korupcije, s obzirom da je ima na sve strane ali se ne procesuira.

Mislim da je vrlo jasno da politika pokušava da pravi pritisak na pravosuđe, posebno na pravosuđe na državnom nivou, s obzirom da je to pravosuđe od kojeg se najviše očekuje da su Tužilaštvo i Sud BiH dvije institucije gdje bi trebalo da se procesuira najviša korupcija, gdje bi ljudi koji vode ovu zemlju trebali da budu procesuirani, barem je to nešto što javnost očekuje s obzirom na nivo korupcije koju imamo u BiH. Mi gotovo da nemamo optužnica koje se odnose na visoku korupciju. Imali smo primjere da je jedna ili nekoliko optužnica podizana protiv istih osoba, a s druge strane smo imali potpuno neprocesuiranje nekih potpuno očiglednih stvari koje i građani sami vide, na koje ukazuju nevladine organizacije, mediji, strani stručnjaci, imamo tu jednu vrstu ignorisanja tih događaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...