USTAVNI SUD BiH ODBIO APELACIJU GORDANE TADIĆ: Nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe.

  • Vijesti

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Ustavni sud je odlučio da nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi pristrasnosti predsjednika VSTV-a, odnosno članova VSTV-a nisu osnovani”, navodi se na stranici Ustavnog suda. 

S obzirom da u vijesti Ustavnog suda nije navedeno o čijoj apelaciji se radi, iz suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrditi da se radi o Gordani Tadić.

“Radi se o predmetu apelantice Gordane Tadić”, stoji u odgovoru suda.

U oktobru prošle godine članovi VSTV-a izglasali su konačnu odluku kojom se Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva. 

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije Vijeća kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja. 

Disciplinskom tužbom iz aprila prošle godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

U januaru ove godine Ustavni sud BiH odbio je, kao neosnovan, zahtjev Tadić za donošenje privremene mjere kojom se „obustavlja izvršenje Odluke VSTV-a od 20. oktobra 2021. godine i odluka koje su prethodile odluci da [apelantici], glavnom tužitelju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prestaje mandat glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sa danom donošenja [te] odluke, zbog izrečene stegovne mjere premještanja s mjesta glavnog tužitelja na mjesto tužitelja, do okončanja postupka pred Ustavnim sudom […]“.

(Detektor.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...