PO TVRDNJI NJEMAČKOG DIPLOMATE: Talibani su prihvatili da Afganistanci mogu otići i nakon 31. augusta

Talibani su ranije isključili bilo kakvo produženje roka za odlazak strane vojske, nazvavši to "crvenom linijom".

  • Svijet

  • 25. Avg. 2021  

  • 0

Talibani su rekli da će Afganistanci s valjanim dokumentima moći napustiti zemlju komercijalnim letovima i nakon 31. augusta, datuma nakon kojega evakuacije s kabulskog aerodroma više neće biti moguće, rekao je njemački diplomata.

Nakon susreta u Kataru zamjenik šefa političkog krila talibana u toj zemlji Šer Mohamed Abas Stanekzai "dao mi je garanciju da će Afganistanci koji posjeduju valjane dokumente i dalje moći otputovati komercijalnim letovima nakon 31. augusta", napisao je na Twitteru Markus Potzel, posebni njemački izaslanik za Afganistan, koji je bio na pregovorima s talibanima u Dohi.

"Razgovarali smo o hitnoj potrebi funkcionirajućeg aerodroma u Kabulu kao preduvjeta za diplomatsku prisutnost i rad nevladinih organizacija u Afganistanu", rekao je Potzel, koji je i ranije vodio pregovore s talibanima.

Talibani su ranije isključili bilo kakvo produženje roka za odlazak strane vojske, nazvavši to "crvenom linijom".

Suočen s ultimatumom talibana, američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da će se SAD držati 31. augusta kao roka da potpuno povuče svoju vojsku, unatoč upozorenjima europskih saveznika da do tog roka neće uspjeti otići svi ugroženi Afganistanci, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...