OGLASIO SE GRLIĆ RADMAN: “Situacija u Afganistanu može imati velik uticaj na svjetski poredak …”

Apelirao je na "sve strane" da se aktivno uključe da se sukobi zaustave, "da ne ginu nevini civili i ne stvori se humanitarna katastrofa koja ima za cilj migrantski egzodus".

  • Regija

  • 27. Avg. 2021  

  • 3

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je rekao da situacija u Afganistanu može imati velik utjecaj na svjetski poredak pa je nakon napada izvedenog u četvrtak kod aerodroma u Kabulu pozvao na prestanak nasilja u toj zemlji. 

"Mi sigurno nismo sretni s ovom situacijom koja može imati velikih utjecaja na svjetski poredak", rekao je Grlić Radman na marginama konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika koja se održava u zagrebačkom Westinu. 

"Ti napadi se trebaju zaustaviti"

U dvostrukom samoubilačkom napadu koji je izvela Islamska država blizu aerodroma u Kabulu u četvrtak je poginulo najmanje 85 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika. 

Hrvatski ministar je izrazio saučešće porodicama američkih vojnika, ali i svima koji su u tim napadima "izgubili svoje najmilije".

"Ti napadi su usmjereni na razaranje i ubijanje, to se treba zaustaviti", rekao je Grlić Radman pa naglasio da sve strane u Kabulu "trebaju razgovarati i pregovarati". 

Apelirao je na "sve strane" da se aktivno uključe da se sukobi zaustave, "da ne ginu nevini civili i ne stvori se humanitarna katastrofa koja ima za cilj migrantski egzodus", prenosi Hina.

Zaključio je da "to nije dobro“ i da "situaciju u Afganistanu treba stabilizirati, uspostaviti red, mir i sigurnost i poštivanje ljudskih prava“. 
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...