IVICA DAČIĆ NE SMIJE SE KANDIDOVATI ZA PREDSJEDNIKA, JER ČEKA VUČIĆEVU DOZVOLU: Hoće li vlast u Srbiji imati samo jednog kandidata?

"SPS je jedina stranka koja je opstala i preživjela SNS cunami", napominje Dačić.

  • Regija

  • 28. Avg. 2021  

  • 0

Može li ispred vladajuće koalicije kandidat za predsjednika Srbije biti samo jedan? Ocjena politikologa je da mora i da je još prije godinu dana riješeno da to bude aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić. On poručuje da će sa koalicionim partnerima o tome tek da razgovara. Lider partnerske Socijalističke partije Srbije misli da bi trebalo da ih predstavlja jedna osoba, dok se pojedine stranačke kolege baš i ne slažu sa tim, izvještava televizija N1.

"Kroz vene nam protiče krv partizana. I mi znamo zašto smo tu. Računajte na nas".

Poručivala je pred prošle parlamentarne izbore svojim glasačima Socijalistička partija Srbije. Za predsjedničke, čini se, da imaju malo drugačiju strategiju, pa su odlučili prvo da se preporuče vladajućoj stranci, a poslije će u kampanju za birače.

"Mislim da bi trebalo imati jednog predsjedničkog kandidata i zajednički nastup na svim izborima koji budu raspisani", rekao je lider socijalista Ivica Dačić.

Bivši ministar ekologije iz redova SPS-a podsjeća svog stranačkog šefa da je upravo on uspostavio pravilo da uvijek imaju svog predsjedničkog kandidata. Razumije Goran Trivan i da mogu da se dese izuzeci, ali…

"Ivica ne može sam da odlučuje o tome. O tome mora da odlučuje Glavni odbor i GO će naravno odlučiti o tome", rekao je funkcioner SPS-a Goran Trivan.

Čovjek bez kojeg konačnog dogovora nema, kaže da će o kandidatu vjerovatno razgovarati sljedeće nedjelje.

"Meni su javili neke druge informacije oko njihovih razgovora sa predstavnicima pojedinih ambasada, pa su neki ambasadori bili iznenađeni, ja sam rekao da je to sve u redu i da je to sve normalno. Tako da nisam čuo za te ideje da imamo jednog kandidata, ali ne bih isključio nijednu mogućnost“, rekao je predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić.

I on je spreman, tvrdi, da prihvati različite uloge.

"Da li će to biti jedno ili drugo mjesto ili treće ili nijedno, vjerujte mi, potpuno mi je svejedno, meni su važni rezultati", dodao je Vučić.

Stojanović: Predsjedniku uopšte nije svejedno

Politikolog Boban Stojanović misli da predsjedniku Srbije uopšte nije svejedno. Podršku za kandidaturu osigurao je sebi još prije godinu dana, upravo tako što je SPS uvukao u Vladu.

alt

Politikolog Boban Stojanović (Foto: N1)

"Njemu je to jedini cilj da se ni na koji način ne raspe nijedan, pod znacima navoda, vladajući glas, kako bi on pobijedio u prvom krugu i to je glavni i osnovni cilj zašto u stvari Ivica Dačić sve to i govori i to je cijena koju je SPS morao da plati time što apsolutno nije potreban u toj Vladi“, smatra Stojanović.

I zato će pokušati da se, kako kaže Stojanović, "uglavi" na listu SNS-a, da bi osigurao mjesto i u narednoj Vladi.

Koalicija može, ali nije za to da SPS izgubi identitet, poručuje Trivan.

"Jer, ako pogledate statistiku, mi smo i na posljednjim izborima izgubili oko 70 hiljada glasova, to znači da moramo da se pitamo zašto je to tako", kaže Trivan.

"SPS je jedina stranka koja je opstala i preživjela SNS cunami", napominje Dačić.

Uprkos ovom neslaganju, ne očekuje politikolog Stojanović veće potrese u SPS-u.

"Znaju da u nekoj opozicionoj priči nemaju nikakve šanse, a i oni ne vole da budu opozicija i znaju da dok god sarađuju sa Vučićem neće oni previše talasati po tom pitanju", naveo je Stojanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...