KAO DA JE 1991. GODINA; SRPSKA PROPAGANDA UVLAČI PORFIRIJA U PRLJAVU KAMPANJU: "Milo hoće da nas pobije"

No, koliko daleko uredničko-propagandistički umovi mogu ući svjedoči i naslovnica Informera.

  • Regija

  • 31. Avg. 2021  31. Avg. 2021

  • 1

Zastrašujuće izgledaju današnje naslovnice beogradskih tabloida. Srpska medijska propaganda diže ionako visoke tenzije uoči ustoličenja Joanikija za mitropolita Crnogorsko-primorskog koje je zakazano za 5. septembar u Cetinju s čime se Crnogorci ne mire, prenosi Dnevno.hr.

No, koliko daleko uredničko-propagandistički umovi mogu ući svjedoči i naslovnica Informera. Na njoj su slike patrijarha Porfirija i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića koje prati tekst “Patrijarh: Milo hoće da nas pobije”, a u podnaslovu stoji “Najavu Đukanovićevih ustaša da će spriječiti ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju Porfirije nazvao pokušajem gušenja SPC. ‘To je isto kao da vam netko ne da da dišete zrak’, rekao je patrijarh.”

Srpski telegraf umjesto Porfirija ima samog Joanikija, Đukanović je i kod njih na naslovnici. Oni pak pišu: ‘Otkrivamo! ovo je mračni plan: Milo traži krv na Cetinju da bi Zapad optužio Srbe’. Alo! uz Đukanovićevu i Porfirijevu fotografiju piše “Milo želi da padne krv!”. Kurir je još najblaži – u ovakvoj konkurenciji to doista nije problem – s naslovom “Huškač Đukanović inspirira ekstremiste da prave nerede na Cetinju!’

Porfirije nikad nije izgovorio zloglasne riječi

Odmah treba reći da patrijarh Porfirije kojem Informer imputira strašnu izjavu “Milo hoće da nas pobije” to uopće nije izrekao. Ni približno. Porfirije je bio prilično pažljiv kad je riječ o ustoličenju Joanikija, gotovo diplomatskim rječnikom vagao je što će izjaviti.

Ustoličenja Joanikija dotakao se tek prekjučer tijekom liturgije u Novom Beogradu, kada je odbacio krivicu SPC-a za napetost u Crnoj Gori.

Zaista smo vrlo tužni i prepoznajemo suvremeni mehanizam zamjena teza gdje nekoga unaprijed proglasite crnim, gdje ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda sebi stvorite legitimno pravo sputavati ga da on vodi putevima svoje slobode koja je istovremeno i ljubav”, rekao je Porfirije.

“Iako mi sada nemamo drugo rješenje jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, bivamo definirani kao ‘netko tko nešto na silu nameće’ i kao ‘netko tko ne razumije situaciju’ i kao ‘neko ko provocira’. To je kao kad bi vam netko rekao: ‘Vi ne možete disati zrak jer taj zrak ne pripada vama!’ A, vi bez disanja ne možete jer je to prirodna i normalna stvar”, dodao je.

Ipak, Mitropolija-crnogorsko primorska donekle se povukla u samoj ceremoniji ustoličenja. Otkazan je prethodno najavljen svenarodni sabor, a samo ustoličenje obavit će se pod svodovima Cetinjskog manastira. Službeni razlog je želja da se pruži maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore kao i poštivanje epidemioloških mjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...