AMERIČKI AMBASADOR ODUŠEVLJEN: "Ovo je divan dan za Sarajevo, četiri općine su..."

"Ovo je jasna investicija. Mir, napredak, pomirenje", dodao je Nelson

  • Društvo

  • 01. Sep. 2021  

  • 1

Završetak projekta "Sarajevo bez mina" ozvaničila je zajedno s partnerima Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zemlja koja je finansirala realizaciju. Zahvajujući projektu, lokalnim stanovnicima je vraćeno više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta u oba bh. entiteta, prenosi Fokus.ba.

Prijem povodom završetka priredili su večeras ambasada SAD-a u Sarajevu i partneri, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson nazvao je ovo „divnim danom jer su napokon četiri općine, od Vogošće do Starog Grada očišćene od mina“.

Realizatori projekta su ranije danas posjetili i očišćene terene na obližnjoj planini Trebević zajedno s načelnicima općina Stari Grad i Istočni Stari Grad, pa Nelson kaže da je bilo nevjerovatno boraviti između staza za šetače i nekadašnjih miniranih površina.

"Ovo je jasna investicija. Mir, napredak, pomirenje", dodao je Nelson podsjetivši da je u projektu trebalo okupiti široku koaliciju partnera, kao i da su bile angažirane također Oružane snage BiH.

U ponedjeljak je šest senatora iz Sjedinjenih Američkih Država prisustvovalo doniranju dodatne deminerske opreme.

"Ovako izgleda NATO partnerstvo na djelu", kazao je između ostalog američki ambasador najavljujući još dosta preostalog posla, primjerice plan deminiranja regije Distrikta Brčko do 2024. godine, zajedno s partnerima.

Vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za politička i vojna pitanja Stanley Brown izjavio je da završetak projekta “Sarajevo bez mina“ znači veću sigurnnost za građane i više bezbjednih površina, a da je njegova zemlja ponosna zbog učešća u tom projektu u kojem su Sarajevo i okolne općine oslobođene od mina.

Realizacija je bila moguća zahvaljujući jakom liderstvu i partnerstvu gradonačelnika, načelnika, MAK-a i više drugih partnera, od kojih je Brown spomenuo i The Marshall Legacy Institute. Izrazio je i veliku zahvalnost Oružanim snagama BiH te Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Sjedinjene Države su u ovaj projekat uložile 124 miliona dolara, rekao je također Brown te najavio nastavak američkog angažmana u procesu deminiranja u BiH.

Tomaž Lovrenčić, direktor jedne od partnerskih organizacija u tom poslu, ITF Enhancing Human Securitya, smatra da je bilo veoma važno učešestvovati u projektu koji je građane Sarajeva oslobodio „čeličnog kaputa“. On također najavljuje nastavak podrške aktivnosti na deminiranju u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Taj proces otvara prostor za ekonomski razvoj, povezivanje ljudi, turizam i saradnju, kazao je između ostalog Lovrenčić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...