UGLEDNI HRVATSKI NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ UPOZORAVA: "Zemlje s manje od 50 posto vakcinisanih u najvećoj su opasnosti..."

"Osobe koje nisu vakcinisane činit će 90 posto oboljelih tokom četvrtog vala pandemije koji je već počeo", procjenjuje Đikić.

  • Regija

  • 04. Sep. 2021  04. Sep. 2021

  • 1

Vakcinacija je ključni faktor za zaustavljanje širenja zaraze koronavirusom prouzročenog delta sojem, a države koje su vakcinisale manje od polovine svog stanovništva posebno su ugrožene, upozorio je hrvatski naučnik Ivan Đikić, prenosi novinska agencija HINA.

Đikić kaže da je sada sasvim jasno da delta soj dovodi ne samo do bržeg širenja zaraze nego i do većeg postotka smrtnih slučajeva prouzročenih zarazom.

"Pozitivna stvar je da su zemlje koje su vakcinisale veći dio populacije, 70 do 80 posto, velikim dijelom zaštićene od opasnijih karakteristika novog delta soja. Na žalost, zemlje koje imaju ispod ili oko 50 posto vakcinisanih u većoj su opasnosti", kazao je hrvatski molekularni biolog.

"90 posto oboljelih bit će nevakcinisani"

"Osobe koje nisu vakcinisane činit će 90 posto oboljelih tokom četvrtog vala pandemije koji je već počeo", procjenjuje Đikić.

Ističe da su brojke jasan dokaz onoga na što upozorava i on i drugi naučnici.

Podsjetio je da je do sada širom svijeta vakcinisano više od 5.3 milijarde ljudi, a pri tom su se samo od dva do tri posto slučajeva javile nuspojave, što je beznačajno u poređenju s teškim posljedicama koje može prouzročiti oboljenje.

"Ljudi koji se mogu vakcinisati, a koji još razmišljaju, imaju strahove, zablude ili pitanja, trebaju se dobro informisati. Na temelju tačnih informacija trebaju donijeti pravilnu odluku", poručio je Đikić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...