DODIK IMAO POTREBU DA OBJASNI: Zašto danas nije na Cetinju...

"Republika Srpska odbacuje bilo kakvu mogućnost da se njene zvanične vlasti dovode u vezu sa bilo kakvim negativnim događajima koji se mogu eventualno desiti."

  • Politika

  • 04. Sep. 2021  

  • 6

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik također je danas komentirao dešavanja u Crnoj Gori.

Dodik je pozvao "crnogorske vlasti da prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija u Cetinjskom manastiru ne dozvole bilo kakav eksces koji može dovesti do fizičkog ugrožavanja učesnika tog veoma važnog događaja", prenosi Srna.

Dodik je novinarima u Tesliću istakao da je ustoličenje mitropolita na Cetinju važan dan za SPC, "da je tako uvijek bilo, i u prošlosti, a biće i u budućnosti", ali da zvaničnici iz RS-a neće prisustvovati tim događajima "da se to ne bi loše tumačilo": "Nismo ni u šta umiješani, nećemo danas ni da prisustvujemo svemu tome da se to ne bi loše tumačilo."

Za njega su informacije o incidentima "nedopustive: "Mi ih osuđujemo i odbacujemo jer mislimo da SPC ima pravo, kao i sve druge vjerske zajednice u Crnoj Gori da na svoj autentičan način, u skladu sa svojim procedurama, završi sve svoje poslove. Cetinjski manastir pripada SPC, nismo (!) otišli ni na čiji tuđi prostor".

On je odbacio tvrdnje da su vlasti RS-a i Srbije u to umiješane.

"Republika Srpska odbacuje bilo kakvu mogućnost da se njene zvanične vlasti dovode u vezu sa bilo kakvim negativnim događajima koji se mogu eventualno desiti. Mi želimo i nadamo se da to neće biti, ali ako budu, želim da unaprijed odbacim sve i zato smo željeli da se skupimo ovdje u Teslićiu gdje nas je sazvala predsjednica RS-a i došli smo jer smatramo da je trenutak delikatan i važan i da na taj način pošaljemo ove poruke", kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...