PRIJE 26 GODINA UBIJEN JE HEROJ AVDO PALIĆ: Pucano mu je s leđa (VIDEO)

Danas se navršava 26 godina od smrti bosanskog heroja Adve Palića, pukovnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i glavnokomandujućeg odbrane Žepe tokom agresije na našu zemlju.

  • Jeste li znali

  • 05. Sep. 2021  05. Sep. 2021

  • 0

Zarobljen je i ubijen nakon pada Žepe 1995. godine.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine ali nisu bili identificirani do augusta 2009. godine.

Avdo Palić je rođen u mjestu Krivača kod Žepe. Prije rata radio je kao nastavnik u srednjoj školi u Vlasenici. Rat ga je zatekao u Žepi gdje organizuje otpor agresoru. Sljedeće tri i po godine branioci Žepe pružaju žestok otpor četnicima.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa, 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe. Njihova tijela ranije su identificirana i ukopana u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. Palić je iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS Željko Mijatović.

Upravo se taj datum, 5. septembar smatra danom kada je ubijen, iako lokacija na kojoj se to dogodilo nije poznata. Prema nalazima, odnosno na osnovu posmrtnih ostataka Palića, zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava. Potraga za kostima je trajala 14 godina. Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući. Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarje u Visokom, pod oznakom NN.

Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazuje da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića. Ukopan je u haremu Ali-Pašine džamije u Sarajevu uz najviše vojne počasti.

Video pogledajte i OVDJE.

(Hayat.ba) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...