KOMŠIĆ ODGOVORIO VISOKOM PREDSTAVNIKU: "Očito je da će gospodinu Schmidtu trebati još vremena u BiH, da se upozna sa dejtonskim Ustavom, jer to o čemu govori ne postoji”

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglašava da će Christianu Schmidtu trebati još vremena kako bi upoznao kompleksnost uređenja naše zemlje i Ustav

  • Politika

  • 06. Sep. 2021  06. Sep. 2021

  • 28

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavi za Oslobođenje ističe da je Sarajevo multietnički grad.

- Potpuno je nejasna izjava gospodina Schmidta o Sarajevu. Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovištvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem. Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kosmopolitski grad, rekao je Komšić osvrnuvši se na izjave Christiana Schmidta, visokog predstavnika u našoj zemlji na Simpoziju o evroatlantskoj perspektivi BiH. 

SARAJEVO ĆE OSTATI 

Dodaje da je upravo zbog te činjenice Sarajevo ubijano i razarano.

- U Drugom svjetskom ratu od nacista, a u posljednjem od Vojske RS-a. Ali je i branjeno i odbranjeno uz velike žrtve njegovih građana, i ne samo Bošnjaka, nego svih onih koji Bosnu i Hercegovinu nose na srcu. I pored svega toga Sarajevo je multietnički, kosmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira ko u njemu činio etničku većinu. U to vjerujem kao i svi moji sugrađani, naglašava Komšić.

Komentarišući izbor za člana Predsjedništva BiH, Komšić naglašava da je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona derogacija međunarodnih institucija.

- Što se tiče pitanja mog izbora mogu reći da je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona, negiranje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Jer ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj ko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone, a ne da prošire etničku diskriminaciju. Očito je da će gospodinu Schmidtu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna sa dejtonskim Ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u konačnici uvidio sve detalje i kompleksnost tematike, poručuje Komšić. 

ODGOVORNOST ZA POSTUPKE

Poziva Schmidta da nametne izmjene Ustava i izbornog zakona po svom nahođenju.

- S obzirom da Schmidt kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog  zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza, zaključuje Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...