BANJA LUKA JE TADA BILA NA TOČKOVIMA: Na današnji dan započela je operacija "Sana '95"; General VRS-a Slavko Lisica: "Izgubili smo rat i svi su gledali kako da šmugnu" (VIDEO)

U ovom trijumfalnom i pobjedničkom pohodu ostvaren je trenutak dugo i željno očekivanog fizičkog spajanja dva najslavnija korpusa Armije BiH - Petog i Sedmog - dvojice legendarnih krajiških komandanata i generala, Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića, piše RTV USK.

U video-klipu Slavko Lisica, sada već pokojni general VRS-a, priznaje da su izgubili rat, a opjevao ga je dr. Nele Karajlić.

  • Jeste li znali

  • 13. Sep. 2021  13. Sep. 2021

  • 5

Na današnji dan počela je posljednja vojna operacija Armije RBiH, u toku koje su oslobođeni dio okupiranog teritorija Bihaća, Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most. Jedinice 5. Korpusa otpočele su operaciju “SANA 95” 13. septembra 1995. godine, u 6 sati ujutro.

Nakon oslobađanja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf i Martin Brod, napredujući odlučno uz neprestana borbena dejstva, već iza ponoći, tačnije u 1 sat i 10 minuta poslije ponoći, zabilježen je ulazak oslobodilaca u Bosanski Petrovac.

Nastavljenim sinhronizovanim djelovanje u dva pravca, uslijedilo je oslobađanje Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

U ovom trijumfalnom i pobjedničkom pohodu ostvaren je trenutak dugo i željno očekivanog fizičkog spajanja dva najslavnija korpusa Armije BiH - Petog i Sedmog - dvojice legendarnih krajiških komandanata i generala, Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića.

Obavještajni podaci govorili su da su stvoreni izvanredni preduvjeti za oslobađanje Bosanskog Novog, Prijedora, Bosanske Gradiške, Bosanske Kostajnice i Banje Luke.

Međutim, zbog mirovnih pregovora u Daytonu Generalštab ARBiH naredio je da se zaustavi napredovanje Armije u Krajini.

Nepomirljivi generali Dudaković i Alagić ipak su morali popustiti i stati, zadržavajući teritoriju koju su oslobodili, a koja je Daytonskim sporazumom priključena Federaciji Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...