POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: "Komšić se s pravom protivi izbornoj reformi po Fuleovom modelu!"

Danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Na sastanku je, pored ostalih tema, bilo govora i o izbornoj reformi.

  • Politika

  • 14. Sep. 2021  

  • 5

Komšić je nakon sastanka rekao da je njegov utisak kako Schmidt preferira rješenja Fuleovog modela.

"Mogu reći da se nismo složili u vezi s nekim stvarima, naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Moj utisak je da on preferira rješenje Fuleovog modela, što je vrlo opasno po budućnost BiH, jer jeste jedna vrsta stvaranja etničkih teritorija, ali o ovom pitanju će svakako još biti mnogo rasprava", rekao je Komšić.

Na poruke nakon ovog sastanka se osvrnuo i politolog Jasmin Mujanović. On se na svom Twitter istakao da bi se Predsjedništvo BiH po Fuleovom modelu biralo, de facto, po kantonalnim linijama i dodao da se Komšić tome s pravom protivi.

"Komšić se usprotivio iz istog razloga zbog kojeg Fule nikad nije bio u mogućnosti da implementira svoju ideju: Ovo je izborno sektaštvo u svemu osim u imenu. Zabrinjavajuće je da bi Schmidt mogao ići ka nametanju izbornog zakona kroz bonske ovlasti. Ako to učini, očekuje se potpuni politički (i možda socijalni) haos", istakao je Mujanović i dodao:

"Ja nisam protiv upotrebe bonskih ovlasti, ali sve što smo do sada vidjeli sugerira da bi Schmidt mogao nametnuti zakon koji bi uključivao smiješnu sektašku matematiku, dizajniranu u korist HDZ-a. Ideja da bi probosanski akteri samo slegli ramenima je opasna iluzija".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...