TEMA SVIH TEMA: Malo je onih koji su očekivali da će Merkel nakon sastanka sa Vučićem govoriti o …

Litijum i otvaranje rudnika u Srbiji, postadoše tema svih tema. 

  • Regija

  • 15. Sep. 2021  15. Sep. 2021

  • 4

Malo je onih koji su očekivali da će njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsjednikom Srbije u Beogradu, govoriti o litijumu.

Litijum i otvaranje rudnika u Srbiji, postadoše tema svih tema. 

Dakle, litijum je bio jedna od glavnih tema na sastanku njemačke kancelarke i Aleksandra Vučića.

“Ako se interesuje cio svijet, onda se interesujemo i mi. Imamo veliki broj investicija u oblasti auto-industrije, upravo i u Srbiji i svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i baterijske ćelije. Stoga je to bila tema naših razgovora“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare u Beogradu nakon bilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kancelarka je istakla da Srbija tu ima nešto što zaista vrijedi, da postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti po ekološkim standardima, ali da EU ima dobre propise.

Prema nekim grubim procjenama, kako navodi Nova.rs,  upravo Njemačka ima najveće rezerve litijum – karbonata u Evropi. Kako je pisao Deutsche Welle  te rezerve iznose oko 2,7 miliona tona, dok Srbija najvjerovatnije raspolaže sa 1,2 miliona tona.

Uprkos tome, u Nemačkoj se litijum još ne eksploatiše, jer nije postojala odgovarajuća tehnologija koja bi eksploataciju domaćih rezervi litijuma omogućila na ekonomičan, ekološki prihvatljiv i održiv način.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...