FRA LUKA MARKOVIĆ OTVORENO: “Vučić vlada Srbijom čvršćom rukom nego što je to radio Milošević; Situacija kakva je sada dovodi Hrvate u priliku ..."

"...da biraju Čovića. Dobrim dijelom i bošnjačka politika doprinosi tome da Hrvati unutar hrvatskog korpusa gube demokratski pluralizam. Sve se svodi na jednu stranku."

  • Društvo

  • 17. Sep. 2021  17. Sep. 2021

  • 1

"Srbija sigurno nije odustala od ideje stvaranja velike Srbije", istakao je fra Luka Marković.

"Ako neko dozvoli sebi, kao Joanikije, da bude uveden u tu službu pod zaštitom policije, vojske do zuba naoružane, onda to liči na jednu vrstu ponavljanja 1918. godine."

Smatra da Crnoj Gori prijeti možda čak i građanski rat i to iz dva razloga: "Prvo, očito je da su crnogorski Srbi vrlo agresivno krenuli protiv svoje vlastite države. Crnogorci su osviješćeni, pogotovo mladi Crnogorci, i siguran sam da ovaj pobuna neće biti u onij razmjerima kao 1918., niti je Srbija ona sila koja je bila 1918. Drugo, Srbi imaju nekoliko općina u kojima su većina i u stanju su u svako doba napraviti nerede u tim općinama, kao što su to svojevremeno uradili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Država Crna Gora može biti preko noći blokirana u svom funkcioniranju, a to može izazvati građanski rat."

O obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode, nacionalne zastave, te srpskom svetu kaže da to, u ovom trenutku, treba ignorirati.

"Vučić se nalazi u vrlo kompleksnoj situaciji. Optužuju ga da je surađivao s kriminalcima, uništio je opoziciju u Srbiji, Srbi nemaju slobodnih medija. Može se reći da Vučić vlada Srbijom čak čvršćom rukom nego što je to radio Milošević. To vide druge države. Njemu treba malo parade o svesrpskom svijetu, tako da ja ne vidim da će se tu nešto posebno dogoditi. Bošnjaci i Hrvati u BiH trebaju postati oprezni, približiti se jedni drugima. Na koncu, sve te svađe između Bošnjaka i Hrvata se mogu riješiti ukoliko se bude govorilo miroljubivim jezikom. Nažalost, kod nas je sve više u modi jezik koji omalovažava, provocira i zaoštrava situaciju, a stanje je vrlo problematično."

Fra Marković navodi da se mržnja nažalost vidi na svakom koraku.

"Potrebno je ozbiljno pristupiti problemu jer mi ne znamo da li je ovo kod Vučića samo igra ili ima neke namjere. Ovo sa Crnom Gorom što se događa ukazuje na to doista da ima pokušaja da se stvori velika Srbija. Istina to će biti malo teže nego što je bio pokušaj 1991. jer niti BiH niti Hrvatska nisu više nenaoružane i neće čekati onako da se dogodi kao što se tad dogodilo."

Zakon o ćiriličnom pismu je udar na Bošnjake i Hrvate

Smatra da je nužan dogovor između Hrvata, te da ovo što se sada radi nije dogovor. 

Ističe da je Zakon o ćiriličnom pismu udar na Bošnjake i Hrvate.

"To je paradoksalna odluka. Ćirilica je srpsko pismo, imaju ga pravo njegovati, uraditi sve da Srbi pišu ćirilicom, ali se ne može nametnuti u onom obliku kako oni to sada žele Bošnjacima i Hrvatima."

O svojoj tvrdnji da su Hrvati u BiH obespravljeni kaže da je to jedan vrlo kompleksan pojam.

"Ne mislim da su Hrvati individualno obespravljeni trenutno. Hrvati u kantonima u kojima su većina imaju čak ponekad i veće privilegije nego Bošnjaci."

Na pitanje šta je ključno hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini fra Marković odgovara: "Individualna sloboda postoji. Ali je činjenica da ima pokušaja u zadnje vrijeme da se dokinu kantoni, ima pokušaja da se dokine Dom naroda, ima pokušaja da se Hrvatima bira član Predsjedništva BiH i to se već u praksi i pokazalo. Čovjek ne može razumjeti drugog dok se ne stavi u njegov položaj. Bošnjaci bi morali razmisliti o tome kako bismo mi reagirali da Hrvati udruženi sa sekularnim Bošnjacima biraju Bošnjacima člana Predsjedništva. Dakle to su ključni problemi. Ovakva situacija kakva je sada dovodi Hrvate u priliku da biraju Čovića. Dobrim dijelom i bošnjačka politika doprinosi tome da Hrvati unutar hrvatskog korpusa gube demokratski pluralizam. Sve se svodi na jednu stranku."

Smatra da kao uzor moramo uzeti Švicarsku, ali kad se govori o etničkom i građanskom ima jako puno tzv. stručnjaka koji nemaju pojma kako su pojedine države uređene.

"Recimo, zašto Srbi ne bi pristali na jedan novi Dejton ili na nove pregovore, pa oni mogu imati jedan kanton Drvar, Člamoč, Grahovo, ali zato mogu ustupiti Bošnjacima i primiriti Bošnjake, Srebrenicu i neke dijelove okolo gdje su sjećanja jako teška. Ja se nadam da će Bošnjaci i Hrvati postići sporazum, ali mislim da konačno rješenje mora biti i u ustupcima Srba. Srbi moraju shvatiti da Republika Srpska nije cjelovita. Distrikt Brčko dijeli Republiku Srpsku na dva dijela, kao što je recimo bošnjački korpus podijeljen između bihaćke regije i centralne Bosne."

Prvi put imamo ozbiljnog visokog predstavnika

Kaže da vjeruje da bi, ako se dogodi to da u konačnici dođe do regija, HDZ Hercegovine pristao na to da Hercegovina bude regija.

"U tom slučaju bi, ukoliko bi Bošnjaci pristali, čak i sa istočnom Hercegovinom Hrvati bi bili većina od 60% stanovništva. Međutim, postavlja se pitanje šta će biti s nama u Posavini, šta će biti sa Hrvatima srednje Bosne, šta će biti sa Bošnjacima u RS-u. Dakle mislim da sva tri naroda moraju stvoriti gremije koji će početi ozbiljno razgovarati o preuređenju Bosne i Hercegovine. Ja ne vidim drugo rješenje nego u osnivanju kantona ili federalnih jedinica diskontinuiteta tako da nijedan narod ne može biti zakinut. I ako imamo jedan većinski hrvatski kanton onda u njemu možemo imati većinsku bošnjačku općinu u kojoj Bošnjaci imaju sve ono što imaju Hrvati. Ili obratno. Treba početi razgovarati jednim jezikom pomirenja, a ne jezikom u kojem se Hrvate osuđuje da su ustaše, fašisti zato što traže da biraju svog člana Predsjedništva ili da imaju svoje kantone."

O ulozi međunarodne zajednice u rješavanju problema u BiH fra Marković kaže: "Gdje je međunarodna zajednica riješila problem? Nije ga riješila u Sriji, u Iraku, u Afganistanu. Povukli su se podvijena repa. Ovdje često dolaze ljudi koji su trećerazredni političari. Prvi put imamo ozbiljnog visokog predstavnika koji se našao u vrlo neugodnoj situaciji. Inzko je donio jedan zakon koji je trebao donijeti na početku. Zaoštrio je situaciju i otišao. Ovaj čovjek sada mora rješavati probleme. Situacija je tako usijana da svi kažu neće biti rata. Međutim, ratovi ne počinju uvijek planski. Dovoljno je da nekoliko mediokriteta napravi incident i da nastane gužva. Neću reći da će doći do frontalnih sukoba, ali uvijek neko može izazvati probleme. Međunarodna zajednica može samo podurpijeti da riješimo probleme, a njih mogu riješiti samo Hrvati, Bošnjaci i Srbi."

Smatra da Hrvatska kao država ne može riješiti probleme Hrvata u BiH, ali može poduprijeti i sudjelovati u potpori dijaloga između Hrvata, BOšnjaka i Srba. 

"Siguran sam da Hrvatska neće gledati mirne duše da se Republika Srpska odvoji. Ne vjerujem da će Srbi to pokušati."

"Bosna i Hercegovina ima budućnost. Ja volim moju Posavinu, preko toga volim i BiH, ali BiH mora biti tako uređena da bude funkcionalna, korisna za sve narode i vjerujem da će doći do sporazuma", zaključio je fra Marković.

(Federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...