U MOSTARU ZASJEDA IZBORNI SABOR HDZ-a 1990: Hoće li se stranka osipati ili udaljiti od Čovića?

Iako Cvitanović nema protukandidata u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru okupili su se izaslanici iz svih kantona, kako bi glasanjem svoju podršku dali dosadašnjem lideru ili pak pokazali nezadovoljstvo dosadašnjim rukovodstvom.

  • Politika

  • 25. Sep. 2021  25. Sep. 2021

  • 0

U Mostaru je počelo zasjedanje Izbornog sabora Hrvatske demokratske zajednice 1990, a jedini kandidat za predsjednika stranke je dosadašnji lider Ilija Cvitanović.

Iako Cvitanović nema protukandidata u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru okupili su se izaslanici iz svih kantona, kako bi glasanjem svoju podršku dali dosadašnjem lideru ili pak pokazali nezadovoljstvo dosadašnjim rukovodstvom.

Iako se očekuje da će većina izaslanika glasati za Cvitanovića, pojedini stranački ogranci su najavili da ga neće podržati, jer mu zamjeraju bliskost sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i isključivi fokus na Izborni zakon, dok se zanemaruju osnovna egzistencijalna pitanja.

Općinski odbor HDZ 1990 Prozor-Rama na čelu sa Jozom Ivančićem navodi da sadašnje rukovodstvo te stranke nije postupilo ni po jednom zaključku ili deklaraciji kojima se tražio odmak od politike koju provode Dragan Čović i njegova struktura.

"Vidljivo je da oni vode lošu politiku kojom Hrvate u Bosni i Hercegovini vode u nestanak. Umjesto da u pravcu borbe za bolji život i dostojanstvo naroda djeluje HDZ 1990, odabran je put pomaganja Draganu Čoviću isključivo u borbi za izmjenu Izbornog zakona, zanemarujući sve druge životno važne potrebe Hrvata i svih drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Takav put HDZ-a 1990 ovaj općinski odbor ne želi slijediti", zaključak je HDZ 1990 Prozor-Rama.

Slične zamjerke ranije je iznio i Kantonalni odbor Posavina koji je najavio moguće napuštanje stranke ako HDZ 1990 ne raskine sporazum sa HDZ-om BiH i ako ne izađe iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

No, Cvitanović je odlučan da HNS neće napustiti dok se Izborni zakon ne promijeni s uvjerenjem da bi to moglo biti u ovoj godini, ali je najavio i novu strategiju rada ove političke stranke.

Hoće li se danas stranka nastaviti osipati ili će se iznaći nova strategija za njezino jačanje vidjet će se na saboru koji je okupio oko 300 učesnika, kako iz Bosne i Hercegovine tako i susjedne Republike Hrvatske, piše Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...