OGRAĐIVANJE OD BIVŠEG REISA KOJI JE HVALIO PUTINA: “Cerićeva izjava izražava ..."

"Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice", izjavio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić.

  • Društvo

  • 07. Okt. 2021  

  • 7

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ogradila se od stavova bivšeg reisu-l-ulema u BiH Mustafe Cerića koji je tokom inauguracije predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova, 5. oktobra, pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kritizirao politiku Europske unije prema BiH.

"Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice", izjavio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić.

Čolić je naglasio kako je bivši reis Cerić u Groznom dao izjavu koja izražava "isključivo njegov lični stav".

Bivši reisu-l-ulema u BiH u Čečeniju je otišao kako bi pratio inauguraciju za četvrti mandat Kadirova u ruskoj republici u regiji Kavkaza, Čečeniji.

Na svom Facebook profilu o posjeti je, između ostalog, pisao o sličnostima gradova Grozni i Sarajevo, odnosno o obnovi zemalja nakon sukoba.

"Naravno, najvažnije od svega je da se Bosna integrirala u euroatlantske integracije, prije svega NATO i EU bez kompliciranih uvjeta, koje Bosna nikad neće ispuniti u dogovoru s negatorima genocida, ali Bosna ima srce i dušu da poput Čečenije prihvati svoju sudbinu na način da joj se omogući da diše u Europi svojim plućima.

Ako Europa ne zna kako da to uradi, neka dođe ovdje u Grozni, ovdje u Čečeniju, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji s Ramzanom Kadirovim", poručio je bivši reis.

On je napisao i ovo:

“Ruska vojna sila je Grozni sravnila sa zemljom poput japanske Hirošime i Nagasakija.

No, zahvaljujući hrabrosti i mudrosti Hadži Ahmeta Abdulhamidovića Kadirova, koji je otišao u Moskvu kod Vladimira Putina i sklopio mir s njim, Grozni je danas grad, gdje nema ni traga od rata i stradanja.

Sarajevo nije bilo sravnjeno sa zemljom kao Grozni, ali razlika između ova dva grada je danas velika u obnovi i razvoju. Čečenija je integrirana u Rusku Federaciju kao ravnopravna Republika. Nažalost, Bosna nije integrirana ni nakon genocida u Europsku uniju", piše RSE.

Post Mustafe Cerića na Facebooku u vezi s posjetom Čečeniji.Post Mustafe Cerića na Facebooku u vezi s posjetom Čečeniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...