TURSKOM MINISTRU PUKAO FILM: Žestoko se obrušio na Emmanuela Macrona - "Bilo bi mu bolje da..."

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u četvrtak je osudio "krajnje pogrešne", "populističke" komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Turskoj i Alžiru zbog kolonijalizma, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 07. Okt. 2021  

  • 0

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, Cavusoglu je rekao da su "pokušaji da se u ovakve rasprave uvuče Turska, u čijoj istoriji nema mrlja poput kolonijalizma, veoma pogrešni".

Napominjući da je Alžir već pokazao "potrebnu reakciju" na Macronove primjedbe, Cavusoglu je podsjetio da su se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i francuski predsjednik Macron prethodno dogovorili da "razgovaraju direktno", a ne putem medija.

"Ako neko nešto govori o nama, neka nam to kaže u lice i direktno, to nam je draže nego da nam govori iza leđa", kazao je Cavusoglu.

Navodeći da je Francuska ušla u "izbornu atmosferu" uoči predsjedničkih izbora 2022. godine, Cavusoglu je rekao da Macron koristi ovaj način zbog izbora.

"Vidjeli smo i ranije da ovakvi jeftini pristupi ne pomažu ni u izborne svrhe", kazao je on i dodao da bi umjesto populističkih pristupa Macronu bilo bolje da preduzme korake kako bi zadobio povjerenje vlastitog naroda.

Došlo je do napetosti između Francuske i Alžira zbog Macronove primjedbe na kolonijalnu prošlost te sjevernoafričke zemlje.

U pokušaju da ublaži strašnu kolonijalnu prošlost, Macron je tvrdio da je "postojala kolonizacija prije francuske kolonijalne vladavine" u Alžiru, aludirajući na osmansku prisutnost u zemlji između 1514. i 1830. godine.

"Izgradnja Alžira kao nacije fenomen je vrijedan pažnje. Da li prije francuske kolonizacije postojala alžirska nacija? To je pitanje", rekao je Macron u četvrtak tokom sastanka s potomcima Alžiraca koji su se borili na francuskoj strani tokom rata za nezavisnost Alžira.

Govoreći o odnosima između Turske i Ukrajine, Cavusoglu je rekao:

"Naši bilateralni odnosi s Ukrajinom razvijaju se na mnogim područjima, posebno u trgovini, turizmu i odbrambenoj industriji".

On je također zahvalio Ukrajini na podršci u borbi protiv šumskih požara u Turskoj u avgustu navodeći da nikada neće zaboraviti solidarnost.

Naglašavajući da će obim bilateralne trgovine nadmašiti brojke iz perioda prije pandemije koronavirusa, Cavusoglu je rekao:

"Zbog međusobnog priznavanja certifikata o vakcinama, međusobno se broj turista povećava, a broj turista koji dolaze u Tursku iz Ukrajine biće dva miliona. Srušićemo novi rekord".

Dodajući da je Turska oduvijek podržavala uspostavljanje Krimske platforme, rekao je da će Turska nastaviti zajedničke napore za "dobrobit" krimskih Tatara unutar teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Naglasio važnost rješavanja pitanja Donbasa prema međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Dmitro Kuleba je rekao da je strateško partnerstvo između Ukrajine i Turske na "najvišoj tački u posljednjih 30 godina".

On je dodao da su razgovarali o saradnji u oblasti odbrambene industrije, a posebno o zajedničkoj proizvodnji turskih bespilotnih letjelica.

"Neke su prepreke prevladane u realizaciji projekta, odabrano je zemljište za izgradnju objekta. Dakle, posao političara je obavljen. Sada su na redu biznismeni", dodao je on.

Kuleba je rekao da su razgovarali i energetskim pitanjima, uključujući gas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...