Gastro
NAJBOLJI TRIK ZA SAVRŠENO SOČNO MESO: Evo šta trebate uraditi prije pečenja
08. Maj 20210
Kao i kod kupovine svake namirnice, i pri kupovini mesa prvo ćete, naravno, pogledati deklaraciju.
Gastro
12. Okt. 2021 12. Okt. 2021
0
Kvarljivost namirnica u ljetnim mjesecima još aktuelnija nego inače, a posebna pažnja posvećuje se mesu. Šta nam govore boja mesa, njegova tekstura i miris i kako prema tim pokazateljima možemo vidjeti da li je meso dobro za jelo ili je neupotrebljivo?
Kao i kod kupovine svake namirnice, i pri kupovini mesa prvo ćete, naravno, pogledati deklaraciju.
Provjerite datum pakovanja, rok trajanja, zemlju porijekla i ostale podatke sa deklaracije.
Ako ti podaci nisu navedeni ili nisu čitljivi – ne kupujte, ako je meso upakovano i nije u rinfuzi. Dobro pregledajte i ambalažu – ako uočite bilo kakva oštećenja, curenje, nakupljenu veću količinu vode ili sukrvice – ne kupujte.
Ako je s deklaracijom i ambalažom sve u redu, odnosno ako kupujete svježe meso na pultu, slijedi provjera (gotovo) svim čulima, pri kojoj će vam najtačnije odgovore dati miris – mirisanjem ćete najlakše otkriti je li mesu prošao rok. Nezavisno od vrste mesa, ako se osjeti ukiseljen ili truležni miris meso nije jestivo.
Kada kupujete mljeveno meso posebno je važno provjeriti miriši li svježe. Ono, naime, može na prvi pogled izgledati svježe i normalno, ali to ne mora značiti da i je, pa je mirisanje prva mjera opreza. Jak, opor miris neugodan za nos siguran je znak da je meso nejestivo.
Ako vam meso izgleda sluzavonemojte ga jesti, jer to je znak da su se na površini počele umnožavati bakterije. Meso koje se pokvarilo obično će biti gnjecavo na dodir, što se osjeti i kroz foliju.
Kao posljedicu razmnožavanja gljivica možete na njemu uočiti zelena i crna područja.
Pomno provjerite boju mesa, ali nemojte se potpuno u nju pouzdati. Ona zavisi od vrste životinje, o načinu držanja i hranjenja, o dobi životinje u vrijeme klanja, ali i o izloženosti mesa kisoniku i svjetlu, o temperaturi na kojoj se meso čuva itd.
Većina ljudi povezuje lijepu, jaku crvenu boju sa svježim mesom, ali ona nije dovoljan pokazatelj svježine niti to znači da je svaka druga boja loša. Na primjer, ako na mljevenom mesu uočite smeđu ili tamnosivu boju to ne znači da se počelo kvariti, nego jednostavno da nije bilo izloženo kiseoniku.
Mljevena govedina nije uvijek privlačne sjajne crvene boje, ali kupci najčešće biraju takvu. I smeđe i tamnosivo meso dobri su za jelo, ali ako je zelenkasto ili tamno i mutno, vrijeme je za bacanje.
Uopšteno se smatra da se meso koje ima kiseo ili gorak okus pokvarilo, ali nema razloga da stavljate u usta (sirovo) meso u čiju svježinu sumnjate.
Već ćete i gledanjem i njušenjem dobiti prilično dobar utisak o svježini mesa koje je pred vama, pa nema razloga da se probavanjem izlažete riziku od infekcije.
Važno je držati meso na odgovarajućoj temperaturi. Ako je meso provelo više od dva sata na temperaturi višoj od 4°C (što je najviša preporučena temperatura u hladnjaku) nemojte ga jesti bez obzira na to kako miriši i kakvu boju ima.
Sirovo meso u hladnjaku uvijek držite odvojeno od namirnica koje se jedu bez termalne obrade, kako ne bi došlo do mogućeg prenosa bakterija.
Svaki put kad su vam sumnjivi izgled, tekstura, miris ili okus mesa najbolje je rješenje baciti ga.
Jedenjem zdravstveno neispravnog mesa rizikujete gastrointestinalne infekcije, pa i razvoj težih bolesti probavnog sistema.
Zato birajte, kupujte i pripremajte meso oprezno, prenosi Gloria.hr.
Hronika
MAGISTRALNI PUT KOD MJESTA BREZOVICE: Bosanac poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji
Prije 5h0
Hronika
SAOBRAĆAJNA NESREĆA U DOBOJU: Motociklista iz Hrvatske teško povrijeđen
Prije 5h0
Svijet
"TO JE UDAR NA DEMOKRATIJU": Udruženje stranih medija u Izraelu osudilo zabranu emitovanja Al Jazeere
Prije 6h0
Ekonomija
BIVŠA JUGOSLOVENSKA REPUBLIKA NAPREDUJE STRAHOVITO: Slovenija uskoro prestiže Italiju po kupovnoj moći
Prije 6h0
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.