Gastro
KORISNI SAVJETI: Evo kako da za pet sekundi provjerite da li je meso svježe
12. Okt. 20210
Profesionalni kuhari brižno čuvaju svoje tajne i dele ih samo sa svojim učenicima. Ipak, neke od ovih tajnih vheština se mogu otkriti. Skupili smo za vas tajne šefova kuhinja iz cijelog svijeta.
Gastro
08. Maj 2021
0
Kulinarske savjete koji se prenose u porodici generacijski ništa ne može da zamijeni, ali trikovi i vještine vrsnih kuhara učiniće od vas pravog majstora kuhinje.
Profesionalni kuhari brižno čuvaju svoje tajne i dele ih samo sa svojim učenicima. Ipak, neke od ovih tajnih vheština se mogu otkriti. Skupili smo za vas tajne šefova kuhinja iz cijelog svijeta.
Nikada nemojte da pečete meso koje samo što je izvađeno iz frižidera. Ostavite ga na sobnoj temperaturi sat-dva, ono će se “zagrijati” i kada ga budete pripremali peći će se ravnomjerno, zahvaljujući čemu ćete pripremiti idealni biftek bez obzira na to kako ga jedete: živog, slabo, srednje ili jako pečenog. Da biste dobili finu koru, osušite meso pre pečenja papirnim ubrusom.
Piletina se duže peče, a lako se presuše. Da bi to izbjegli, evropski kuhari su našli lukavo rješenje – potapanje mesa u slanu vodu. Vrlo je jednostavno napraviti ovaj rastvor: u 1l vode se dodaje 1/4 čaše soli i po želji 1/2 čaše šećera. Meso se zalije tako da u potpunosti popline i stavi se u frižider.
Vrijeme soljenja zavisi od količine mesa – 1 sat na 1kg mesa, ali nikada više od 8 sati i manje od pola sata. Ako je riječ o malim komadima, kao na primjer pileći bataci, vrijeme potapanja se računa po srednjoj težini jednog komada. Prije pripreme ne zaboravite da odstranite sa mesa ostatke soli.
Vijesti
U SARAJEVU, U 78. GODINI: Preminuo Milutin Stojčević, dugogodišnji fotoreporter "Slobodne Bosne"
Prije 14 min
Vijesti
NEKI ĆE SPOJITI CIJELI ODMOR: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju
Prije 16 min0
Svijet
BORRELL U EVROPSKOM PARLAMENTU: "Iranski napad na Izrael predstavlja veliku eskalaciju napete situacije"
Prije 18 min0
Regija
PICULA UOČI SJEDNICE EUROPSKOG PARLAMENTA: "Kad zemlja ispuni uslove politika da ne odgađa pristupanje"
Prije 28 min0
Gastro
STARINSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA: Štangle od oraha po receptu iz 1956.
22. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
Prije 23h0
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
MALO ULJA, MALO SOLI: Svi su poludjeli za sladoledom po receptu Dua Lipe, jeste li ga već probali?
21. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.