KARAMATIĆ OTVORENO PRIJETI: "Ako želimo svoju državu ili entitet, trebamo produbiti krizu; Htjeli mi to ili ne, ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja i nemamo pravo stajati po strani"

Kriza će, uvjeren je, trajati do sljedećih izbora, pa, na sve ovo, kaže, treba gledati kao na predkampanju.

  • Politika

  • 15. Okt. 2021  15. Okt. 2021

  • 3

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Mario Karamatić komentirao je mogućnost izbijanja novog oružanog sukova u BiH.

– Kroz povijest ratovi su se uvije vodili isključivo zbog teritorija. Naravno postoji priča o Troji i ratu koji se vodio zbog žena, ali nikad nije dokazano kako se to stvarno dogodilo. U BiH trenutno zbog masovnog iseljavanja stanovništva svi narodi imaju više teritorija nego im treba, tako da rat otpada, zaključio je Karamatić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis.

Kriza će, uvjeren je, trajati do sljedećih izbora, pa, na sve ovo, kaže, treba gledati kao na predkampanju.

Upitan kako se u ovom sukobu Sarajeva i Banja Luke trebaju postaviti Hrvati? Trebaju li kao Alija Izetbegović 91. poručiti “ovo nije naš rat”?, Karmatić je odgovara:

-Ako želimo svoju državu ili entitet, trebamo produbiti krizu. Ukoliko, pak, želimo ovakvu BiH trebamo biti faktor stabilnosti i pomirbe. U svakom slučaju trebamo nastupiti jedinstveno preko HNS-a. Htjeli mi to ili ne ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja i nemamo pravo stajati po strani, smatra lider Hrvatske seljačke stranke BiH.

Hoće li Dodik ovog puta “ići do kraja” kako on, ali i mnogi drugi, najavljuje i hoće li međunarodna zajednica intervenirati i kako, upitali smo Karamatića, na što on kaže kako Dodik nema izbora, te da, ne samo on, već i sve srpske stranke do izbora neće popustiti.

-Ukoliko popusti SNSD će izgubiti izbore. Ukoliko se srpska oporba vrati u Parlament- izbubit će izbore. Ukoliko i jedni i drugi ustraju o tome tko će sljedeće četiri godine zastupati Republiku Srpsku na državnoj razini odlučivati će izbori i postizborni dogovori, tako da je realno očekivati nastavak krize, smatra Karamatić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...