"SB" NA PRESSU U ISTOČNOM SARAJEVU; DODIK OPET PROVOCIRA: “Komšić i Džaferović bojali su se da to…”(FOTO)

Naglasio je da iza njih stoji "Ustav koji treba čitati onako kako piše, a ne onako kako to čitaju razni visoki predstavnici koji su nas u ovo doveli"

  • Vijesti

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 6

Nakon što je održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, prije koje je lider SNSD-a i Milorad Dodik napravio žurku sa članovima kabineta i savjetnicima, gdje je doveo harmonikaša i pjevao kao da je na vašaru, obratio se i u sjedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik smatra da su ovo normalniji uslovi za konferenciju na kojoj je krenuo govoriti o radu današnje sjednice Predsjedništva BiH.

- Dakle, želim da komentarišem rad sjednice Predsjedništva, ona se održala a ja sam nastavio sa svojim odnosom prema tačkama dnevnog reda, tako da će NSRS na svojim sjednicama odlučivati o tačkama dnevnog reda. Vjerujem da će se pažljivo odnositi prema ovim pitanjima i u interesu RS-a. Ključna pitanja nisu tačke dnevnog reda, želim da kažem da se iznenada pojavila tačka vezana za ugovor BiH i Islamske vjerske zajednice u BiH. To je tačka koja stoji odavno. Postoji diskriminacija, danas smo saznali nešto ponižavajuće, ja nisam protiv uređenja odnosa između BiH i Islamske zajednice ali je potpuno neprihvatljivo da se mijenja procedura. Čuo sam od drugih članova da su poslije 13, 14, 15 godina otkrili da je IZ domicilna a da su Srpska pravoslana crkva i Vatikan stranci. Oni su tražili da to usvoji Predsjedništvo i da ne ide na Parlamentarnu Skupštinu. Neprihvatljivo je da se daju prava jednim pripadnicima vjerske zajednice nego drugima!

Dodik smatra da su se Komšić i Džaferoviće bojali da to ne ide na drugu sjednicu Predsjedništva, pa na NSRS, kada bi, kako kaže, bio označen kao neuravnotežen sa drugim vjerskim zajednicama, piše Oslobođenje.

-Rekao sam da ako usvoje ovo da ćemo mi donijeti odluku da se u RS-u neće primjenjivati. Ovo nije usmjereno protiv muslimana već se favorizuje jedna vjerska zajednica. Nemam ništa protiv džume i vjerskih obreda muslimana u BiH, ali je neprihvatljivo da muslimani mogu napustiti radno mjesto petkom i odu na džumu, a da im poslodavac omogući da bez problema odu. To je neprihvatljivo i treba da bude ujednačeno i da se omogući da svi vjernici imaju isti tretman, poručio je Dodik.

Naglasio je da iza njih stoji "Ustav koji treba čitati onako kako piše, a ne onako kako to čitaju razni visoki predsatvnici koji su nas u ovo doveli."

-Nigdje u Ustavu ne piše da BiH ima svoju imovinu, a sve ostalo što ima pripada entitetima i nije na Ustavnom sudu da to tumači. Dakle, objašnjeno je mnogo stvari, nastojimo obezbijediti dijalog, gospoda iz Sarajeva to ne želi i to nije do nas. Sad sam čitao jednog koji je zbog pjesme u Predsjedništvu htio da obuče uniformu i dođe da hapsi Dodika, baš sam se prepao. Mi ne atakujemo na BiH, ja nisam Alija Izetbegović koji je žrtvovao mir za BiH i ako trebam nešto, žrtvovat ću sebe na političkom putu prava z Republiku Srpsku, kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...