AKO PIJETE SAMO INSTANT KAFU: Evo odgovora je li i dobra za vaše zdravlje

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr.

  • Zdravlje

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 0

Instant kava je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kave, kaže Malina Malkani, nutricionistica, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kave - nakon kuhanja se voda baca kako bi se dobio suhi prah ili kristali.

Megan Meyer, direktorica komunikacija tvrtke Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kava ima dulji rok trajanja od zrna kave.

KOLIKO INSTANT KAVA IMA KOFEINA?

I instant kava i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šalica instant kave ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kave radi procesa proizvodnje u kojem instant kava gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kave pijete.

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu... Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kavu bez kofeina.

POSTOJI LI RAZLIKA U OKUSU?

Instant kava se razlikuje okusom od mljevene kave, a koliko će vam odgovarati ovisi o onome što volite.

Instant kava je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kave reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kava radi i svakako će utjecati na okus.

ŠTO JE JOŠ DOBRO ZNATI?

“Ono što utječe na činjenicu je li kava zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije", dodaje Malkani te savjetuje da pijete kavu bez dodataka ili s prirodnim sladilima.

LEDENA KAVA S VANILIJOM I CIMETOM

Ako vam se pije nešto novo, drukčije, ali jednostavno i osvježavajuće pripremite kavu s vanilijom i cimetom po receptu nutricionistice Andreje Bilandžije.

Sastojci: 

  • Turska kava, ohlađena, 1 šalica, 200mL
  • Sojino ili bademovo mlijeko s okusom vanilije, 100mL
  • Cimet, prstohvat
  • Eritritol, 1 mala žličica
  • Šaka leda

PRIPREMA:

Skuhati tursku kavu pa ju dobro ohladiti. Prebaciti kavu u veliku čašu, dodati malo eritrita, stevije ili šećera i prstohvat cimeta i sve dobro promiješati pa uliti mlijeka s okusom vanilije.

Sve dobro promiješati u baciti šaku leda za posebni doživljaj i osvježenje.

Po želji ovu kavu možete obogatiti s malo šlaga ili sladoleda, a umjesto mlijeka od soje možete koristiti obično mlijeko i dodati malo ekstrakta vanilije.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...