FRANCUSKI HISTORIČAR RASPALIO PO MACRONU: "Previše je opsjednut turskim predsjednikom Erdoganom"

Francuski historičar Jean-Pierre Filiu smatra kako je predsjednik Francuske Emmanuel Macron previše opsjednut turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, dodajući da, ustvari, zaboravlja da najozbiljnije prijetnje francuskom utjecaju u Magribu dolaze uglavnom iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 18. Okt. 2021  18. Okt. 2021

  • 0

Filiu, stručnjak za Bliski istok, u francuskom listu "Le Monde" objavio je autorski tekst pod naslovom "Čudna opsesija Francuske Turskom u Magribu".

"Predsjednik Francuske Macron u svojim izjavama o Magribu, Tursku uzima za metu. Međutim, Rusija i UAE pokušavaju ugroziti francuski utjecaj u Magribu", smatra Filiu.

Prijetnje francuskom utjecaju u Magribu

Istakao je da će posjeta alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea Ankari dostići vrhunac u odnosima između Alžira i Turske.

"Previše se fokusirajući na Erdogana, Macron zaboravlja da najozbiljnije prijetnje francuskom utjecaju u Magribu dolaze uglavnom iz Rusije i UAE-a. Kratkovidnost francuskog predsjednika u Magribu proizlazi iz njegove pogrešne politike u Libiji tokom prve tri godine mandata", kazao je Filiu.

Ovaj stručnjak je mišljenja da je Macronova podrška Khalifi Haftaru, vođi nelegitimnih snaga na istoku Libije, uzrokovala nastavak građanskog rata u toj zemlji 2019. godine te ozbiljno ugrozila i posredničke napore Ujedinjenih naroda (UN).

Istakao je da je Francuska "tajno" stala na stranu Rusije, UAE-a, Egipta i Saudijske Arabije.

"Haftarov napad je rezultirao usmjeravanjem vlade u Tripoliju prema Turskoj. Intervencija Turske preokrenula je vojnu situaciju te su rastjerani ruski 'plaćenici' koji su bili na strani Haftara", pojasnio je Filiu.

Francuska ciljeve Turske smatra neprijateljskim

U tom kontekstu, Filiu je skrenuo pažnju na činjenicu da Francuska odobrava ciljeve Rusije prema Magribu, dok ciljeve Turske smatra neprijateljskim.

"Paradoksalno je čuti kako francuski predsjednik osuđuje antifrancuski političko-vojni sistem u Alžiru, pritom ne spominjući Rusiju, glavnog saveznika tog sistema. Šutnja o alžirsko-ruskom vojnom partnerstvu posebno je uznemirujuća", kazao je ugledni ekspert.

Podsjetio je također da je Macron otvoreno izrazio svoju bliskost, čak i "partnerstvo" sa prijestolonasljednikom UAE-a Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom, dodajući da je francuska rezervisanost prema Abu Dhabiju nestala nakon što je UAE potpisao mirovni sporazum s Izraelom u septembru 2020. godine.

"Međutim, sam Mohammed bin Zayed ima otvorene odnose s očiglednim neprijateljima Francuske, posebno sa Ramzanom Kadyrovim, liderom Čečenske Republike”, navodi Filiu.

Uloga UAE-a i Egipta

Kako je kazao, Nahyan se sabotiranjem "demokratskog poretka" u Tunisu osvećuje za Haftarov poraz u Libiji.

Tvrdeći da su UAE i Egipat igrali važnu ulogu u odluci predsjednika Tunisa Kaisa Saieda da "obustavi ustavni poredak" u svojoj zemlji, Filiu vjeruje da je UAE također doprinio eskalaciji tenzija između Alžira i Maroka.

"Nadamo se da će Macronova nedavna otvorenost prema alžirskom režimu također uslijediti bez odlaganja i kada se radi o ciljevima UAE-a u regiji. U suprotnom, odnosi između Francuske i Magriba ući će u sferu povećanih turbulencija, što Turska nije izazvala, ali bi od toga imala prirodnu korist", kazao je Filiu.

Kolonijalna prošlost Francuske

U pokušaju da ublaži okrutnu kolonijalnu prošlost Francuske, Macron je nedavno izjavio da je "postojala kolonizacija prije francuske kolonijalne vladavine" u Alžiru, aludirajući na osmansko prisustvo u zemlji između 1514. i 1830. godine.

“Izgradnja Alžira kao nacije fenomen je vrijedan pažnje. Da li je prije francuske kolonizacije postojala alžirska nacija? To je pitanje. Bilo je prethodnih kolonizacija. Fasciniran sam kad vidim sposobnost Turske da uvjeri ljude da potpuno zaborave ulogu koju je imala u Alžiru i dominaciju koju je imala, te da objasni da smo mi jedini kolonizatori. To je odlično. Alžirci vjeruju u to”, izjavio je Macron.

Francuski predsjednik tvrdi da je zvanična historija Alžira prepisana tako što nije "zasnovana na istini, već na mržnji prema Francuskoj".

"Nacija Alžira nakon 1962. godine izgrađena je na osnovu sjećanja. Alžir smatra da je Francuska izazvala sve njihove probleme", rekao je Macron, dodajući da žele objavljivati arapske i berberske publikacije kako bi se suprotstavili "dezinformacijama" i "propagandi" u Magrebu koju "provode Turci i potpuno mijenjaju historiju".

Regija Magrib

Magrib je regija afričkog kontinenta koja se nalazi sjeverno od Sahare, a zapadno od Nila. Obuhvata Maroko, Alžir, Tunis, Libiju i u manjem dijelu Mauritaniju. Naziv potiče iz arapske riječi, a znači zapadno, a prvobitno značenje tog naziva bilo je "zemlje zapadno od Egipta".

Jean-Pierre Filiu je francuski profesor studija za Bliski istok na Sciences Po, pariškoj školi za međunarodne odnose i arabist.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...