JEZIVO SMAKNUĆE: Mladu bogatašicu optužili su da je povezana sa đavlom, a onda je uslijedio horor…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 19. Okt. 2021  

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je Merga Bien, bogata nasljednica koja je živjela u 17. vijeku u gradu Fuldi. Kada joj je sudbina zapečaćena, bila je u braku sa svojim trećim mužem i trudna.

Uprkos tome što je na tom području to bio relativno miran historijski period, stanovnici Fulde nisu imali sreće. Na vlast se, nakon dugog izgnanstva vratio katolički reformator princ-opat Baltazar von Dernbach koji je naredio masovni lov na vještice u tom području u periodu između 1602-1605. kako bi očistio grad od bezbožnika.

Od više od 200 ljudi koji su optuženi i pogubljeni u Fuldi, Merga je najpoznatija.

Merga je bila u braku sa svojim trećim mužem već 14 godina, a tek je tada ostala u drugom stanju. Građani su vjerovali da je jedini način na koji je to mogla da uspije bio odnos sa đavolom.

Uz taj lascivni natprirodni čin, Merga je morala da prizna da je ubila svog drugog muža i njegovu djecu, kao i jedno od djece poslodavaca njenog tadašnjeg muža.

Spaljena je na lomači u jesen 1603. godine.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...