FATMIR ALISPAHIĆ, OPTUŽENIK ZA IZAZIVANJE NACIONALNE, RASNE I VJERSKE MRŽNJE: "Moja saznanja su bila naslonjena na informacije Fahrudina Radončića"

Ranije je iz Tužiteljstva potvrđeno da se Alispahić tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

  • Društvo

  • 22. Okt. 2021  22. Okt. 2021

  • 2

Na suđenju Fatmiru Alispahiću, optuženom za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, optuženi je tokom svjedočenja kazao kako je portal Antimigrant služio za informisanje o migrantskoj krizi na području Bosne i Hercegovine.

Optuženi Alispahić svjedočeći u vlastitu korist kazao je kako je on prvi novinar koji je 2018. godine prikazao nehumane uslove u kojima žive migranti na području Bosne i Hercegovine, te se prvi založio za obavezu školovanja migrantske djece.

On je rekao da ima jasan stav o migrantskoj krizi i da su njegova saznanja bila naslonjena na informacije tadašnjeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, te podatke iz medija, kao i informacije koje je dobivao na osnovu Facebook grupa koje su pisale o migrantima, piše Detektor.

Alispahić je kazao da “brojni problemi koji su se ticali migrantske krize nisu dolazili do medija”, te da se portal Antimigrant bavio upravo tim problemima.

“Ja sam se odlučio da otvorim jedan takav portal, kako bi takav portal služio za informacije za migrantsku krizu”, rekao je Alispahić, dodavši da je imao mogućnost da ovaj portal otvori u inostranstvu, ali je smatrao da ne postoji nijedan razlog da ukloni svoje ime.

Kako je kazao, njegove namjere su bile “časne i istinoljubive”. On je rekao da portal Antimigrant nije prestao s radom i da se u njegovim tekstovima migranti ne tretiraju kao pripadnici “ovog ili onog naroda, ove ili one vjere ili rase”, već su isključivo tretirani kao sigurnosna prijetnja. Dodao je da u arhivi portala postoje stotine dokaza napada migranata na građane, silovanja i pljačkanja imovine koje su počinili migranti.

Alispahić je kazao da je sve ono što je govorio, kao što su zatvaranja migranata u sabirne centre te njihovo ograničivanje kretanja, sa humanitarnim tretmanom, urodilo plodom.

“U cijelosti, sve ono što sam ja pisao 2019. i 2020. godine su realizirali državni organi”, rekao je on.

Dodao je da se on ni u jednom svom članku nije založio za poništavanje humanitarnih imperativa te da ne osjeća nikakav oblik netrpeljivosti prema migrantima.

“I dalje postoji prijetnja da bi sigurnost građana mogla biti ugrožena”, rekao je Alispahić.

Ranije je iz Tužiteljstva potvrđeno da se Alispahić tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Tužitelj Kasim Halilčević pročitao je dijelove tekstova na kojima je zasnovana optužnica. Optuženi Alispahić je kazao da se pročitani dijelovi tekstova ne mogu posmatrati izvan konteksta.

Na pitanje tužitelja da li je u svojim tekstovima govorio da je migrante potrebno zatvoriti u logore, Alispahić je rekao da riječ “logor” odgovara semantici riječi “sabirni centar”.

Na upit tužitelja Halilčevića odakle optuženom informacije da su migranti “prerušena masa ISIL-ovaca”, optuženi je objasnio da je svako njegovo viđenje naslonjeno na izvore sigurnosti, te da postoje stvarni dokazi u sigurnosnim izvorima “koji tvrde da su to pripadnici ISIL-a”, te da je njegova pretpostavka da će njihovo prisustvo ugroziti sigurnost BiH.

Tužilac je upitao optuženog da li je imao opomene Vijeća za štampu i Ombudsmena u BiH, na šta je optuženi rekao da Vijeće za Štampu i Kodeks za štapu nisu zakon i da ni na šta ne obavezuju.

Sudija Goran Radević upitao je optuženog ko je odlučivao koji će tekstovi biti objavljeni, na šta je Alispahić kazao da je on objavljivao tekstove, ali da on nije urednik ovog portala. Alispahić je rekao da nije bilo nikakvog “uređivačkog posla”.

On je objasnio kako je od 14 tekstova on autor samo dva teksta, dok su tri ili četiri teksta prenesena, a stavljaju se njemu na teret.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. oktobar.

(Detektor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...