ČAVARA ZAGOVARA DIJALOG: “Hrvati su kohezioni faktor ove države, ali ih neki smatraju…”

Nije pravedno napravljen Dejtonski mirovni sporazum, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i Distrik Brčko, znači trebali smo ako imamo tri konstitutivna naroda imati i tri entiteta, naglasio je Čavara.

  • Politika

  • 27. Okt. 2021  27. Okt. 2021

  • 2

"Razgovor i dogovor između svih strana u Bosni i Hercegovini uz medijaciju EU i SAD je dobro došao", kazao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Odnosi u društvu su počeli da eskaliraju, istakao je Čavara, obični ljudi razmišljaju o tome da li će biti rata ili neće, i to ne samo obični već i oni koji se bave politikom. 

"Ovi razgovori što se vode u susjedstvu sa predsjednicima Srbije i Hrvatske, u te razgovore su uključeni svi konstitutivni narodi i sve političke opcije, mislim da to ohrabruje i da na taj način trebamo doći do političkih rješenja u Bosni i Hercegovini. I zadaća nam je da kroz sporazum iz Mostara, koji je realizovan u dijelu, riješimo izbornu reformu. Odluku ustavnog suda Bih i suda iz Strazbura".

Krade se član Predsjedništva hrvatskom narodu, kradu se članovi kluba Hrvata u Domu naroda i to moramo vratiti u normalnu poziciju onih koji žive u Bosni i Hercegovini. 

"Rješavanje ovih odnosa doći ćemo do jedne stabilnosti. A onda i stvoriti uvjete za ispunjavanje uvjeta koje nam je postala Evropska Unija kako bi postali zemlja kandidatkinja na putu za priključenje EU. I prije svega stvoriti uslove za kvalitetniji život građana u BiH".

Nije pravedno napravljen Dejtonski mirovni sporazum, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i Distrik Brčko, znači trebali smo ako imamo tri konstitutivna naroda imati i tri entiteta, naglasio je Čavara.

"Međutim u kakvoj smo sada situaciji, da moramo poštivati postojeće odredbe Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji smo svi zajedno potpisali, bez obzira što Visoki predstavnik polovično primijeni odluke Ustavnog suda o jednakim pravima konstitutivnih naroda na cijelom prostoru BiH, i u kontekstu toga mora se naći odgovor kako zaštiti poziciju svoga naroda i kako zaštiti državu da ne postane država jednog čovjeka."

BiH je uspostavljena kao država tri jednakopravna naroda i to svjedoči presuda Ustavnog suda po zahtjevu Alije Izetbegovića, da sva tri naroda budu ravnopravna na cijelom području BiH, istakao je on.

Ne opravdavam neučestvoavanje u radu državnih institucija i zagovaram da sjednemo za sto, podupirem svaki dijalog i usaglašavanje predstavnika sva tri konstitutivna naroda, rekao je Čavara.

"Drugi problem je što imamo devijacije i kod jednog i drugog naroda  u tom smislu da se želi ostvariti dominacija na prostoru entiteta ili u državi i to moramo na jedan način pomiriti. Hrvati su kohezioni faktor ove države a očito je da neki to ne shvataju i shvataju ih kao neprijetelja države. Glas Hrvata u BiH smeta onima koji žele stvoriti unitarnu državu, kako bi napravili po mjeri jednog naroda i jednog čovjeka i Hrvati su tu preporuka, a preporuka su i disoluciji BiH."
 
Čavara je za BHRT kazao da postoji rješenje i da se samo treba sjesti za sto kako bi se rješavali međusobni odnosi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...