ESCOBAROVE RIJEČI U KONGRESU SAD-a KAO UZBUNA ZA BIDENA: "Dodikove prijetnje..."

...opasne, ugrožavaju Dayton.

  • Politika

  • 28. Okt. 2021  28. Okt. 2021

  • 7

Pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD u toku je saslušanje pod nazivom “Američki angažman na Zapadnom Balkanu”.

Saslušanje je počelo uvodnim obraćanjem Williama Keatinga, predsjedavajućeg ovog Odbora.

Keating je rekao da je angažman SAD-a ključan za stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno u oblastima poput borbe protiv korupcije, borbe za slobodu govora i ekonomije. Pozvao je EU da ubrza proces pridruživanja za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i na reforme te ublažavanje tenzija u BiH, navodeći da su dešavanja u Republici Srpskoj opasnost za mir i stabilnost.

Brian Fitzpatrick, visokorangirani član Odbora, izjavio je da je zabrinut zbog problema u BiH i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući kao važan angažman Matthew Palmera, specijalnog predstavnika za izbornu reformu u BiH, te Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Upravo Escobar je jedini svjedok na današnjem saslušanju, a nezaobilazna tema bila je i trenutna kriza u BiH.

„Nedavne prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijete da ugroze Dayton, te evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Energično sarađujemo s lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo se oduprli svim potezima koji prijete ka povratku u problematičnu prošlost BiH, umjesto osiguravanja njene svjetlije budućnosti“, rekao je Escobar.

Ovaj američki zvaničnik sa mnogo iskustva u regionu, koji je funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan preuzeo nedavno, upravo je govorio o važnoj ulozi SAD: „U BiH, američko liderstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta zemlje i dobitaka tokom proteklih 26 godina u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.“

Prema Escobarovim riječima, SAD sa EU i drugim predstavnicima međunarodne zajednice rade na reformama u BiH: „Radimo na vršenju pritisaka za sprovođenje reformi kako bismo osigurali mjesto BiH u evroatlantskoj zajednici.“

„Jasan put BiH od Daytona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima“, rekao je Escobar.

Izlaganje na saslušanju koje je organizovao kongresni Pododbor za Evropu, energiju, životnu sredinu i kibernetiku, Escobar je počeo riječima da je Zapadni Balkan u proteklih 30 godina bio u fokusu američke pažnje i investicija, te da je takav slučaj i sa administracijom Joe Bidena. Rekao je da je cilj SAD da podrže uspješnu integraciju šest država regiona u evropske institucije, te u konačnici u EU „u realističnom vremenskom okviru“, na čemu SAD rade sa evropskim partnerima, naglašavajući važnost otpora „štetnom uticaju Rusije i Kine na pragu Evrope“.

Prema njegovom svjedočenju, nasnažnija poruka ohrabrenja koju bi EU mogla poslati regionu do kraja godine bio bi početak pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pošto su obje zemlje obavile težak posao koji se od njih očekivao.

Escobar je govorio i o važnosti nastavka dijaloga između Srbije i Kosova, u kojem „obje strane, koje su ravnopravne, moraju raditi na rješavanju razlika i normalizaciji odnosa, idealno kroz međusobno priznavanje“. Dodao je da je nedavno putovao u Brisel kako bi podržao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u pokušajima deeskalacije tenzija.

Govoreći o Crnoj Gori, Escobar je naglasio partnerstvo ne sa određenom političkom partijom, nego sa cijelom državom i njenim stanovnicima, uz važnost fokusiranja na ciljeve koji ujedinjuju sve Crnogorce, poput demokratskog napretka i ekonomskog razvoja, umjesto na nacionalističku retoriku.

Za kraj obraćanja, Escobar je rekao da su SAD u protekloj deceniji regionu obezbijedile 2,4 milijarde dolara pomoći, od čega više od 145 miliona dolara u fiskalnoj godini 2021. Taj novac, izjavio je Escobar, pomaže regionu na evropskom putu i na izgradnji otpornosti negativnim uticajima Moskve i Pekinga, koji se protive integraciji regiona na Zapad, između ostalog, korištenjem dezinformacija.

Prema Escobarovim riječima, zemlje Zapadnog Balkana mogu razriješiti političke izazove i ubrzati promjene kako bi podigle životni standard, spriječile odliv mozgova i osigurale dugoročan prosperitet.

Saslušanje u Kongresu nastavljeno je nakon Escobarovog uvodnog obraćanja.

(VOA)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...