ISTINE I ZABLUDE O KAFI: Mnogi će se iznenaditi koliko ima istine o tri najraširenije teorije vezane za omiljeni napitak

Kafa je mnogima najdraži jutarnji stimulans i zadovoljstvo u ostatku dana. Studije već neko vrijeme upućuju na to da je kafa dobra za zdravlje, premda je prije imala lošu reputaciju. 

  • Zdravlje

  • 30. Okt. 2021  

  • 0

"Kafa nije nezdrava", kaže njemačka nutricionistica Anna Floegel koja je proučila na desetke istraživanja o popularnom napitku. 

"Umjerena konzumacija povezana je s generalno smanjenim rizikom od razvoja bolesti", ističe Floegel. 

Znanstvenica je proučila više dugoročnih studija u kojima su sudjelovali deseci hiljada ljudi. Postavljena su im pitanja o životnim navikama i evidentirane su bolesti od kojih pate. 

Duži život

Ljubitelji kafe mogu biti posebno zadovoljni jednim od rezultata. "Oni koji piju kafu žive duže, neovisno o tome gdje žive", kazala je.

No kafa je dugo imala lošu zdravstvenu reputaciju. Zašto?

Zbog pogrešnog pristupa istraživanjima, tvrdi Floegel. Premalo se pozornosti davalo ključnoj stvari koja često „ide zajedno“ s kafom - pušenju. 

Činjenica je da pušači piju više kafe i da su se bolesti povezane s pušenjem u prošlosti nepravedno pripisivale kafi. 

Nedavne su studije pokazale da kafa ima određeni preventivni učinak na rak jetre i mjehura, a isto vrijedi za dijabetes tipa 2. 

Ni rizik od razvoja visokog tlaka ne povezuje se s konzumacijom kafe, ističe Floegel. 

Dakle, opće je pravilo - kafa se može piti bez grižnje savjesti i koristi zdravlju. Ostaje za vidjeti kako djeluje na organizam. Ovo su tri najraširenije teorije: 

Prva: Kafa izaziva dehidraciju 

Netačno. "Kafa je prirodni diuretik, no može se pridodati količini tekućine koju konzumirate u danu, poput vode", kaže Floegel. 

Generalno se preporučuje unos od 1,5 do dvije litre tekućine dnevno. 

Druga: Što više kafe popijete, teže ćete zaspati 

Netačno. Koliko se brzo kofein metabolizira ovisi od osobe do osobe, objašnjava Floegel. 

"Nekome je pola šoljice dovoljno da mu noć pretvori u dan, a neko drugi ih može popiti četiri i spavati kao beba". 

A tu je i pitanje navike organizma na ovaj napitak. Pijete li redovno puno kafe, jedna šoljica nema neki snažniji učinak na san. 

Treća: Kafa utječe na probavu

To je tačno. Mnogima je ona dio jutarnje rutine. Šoljica kafe za početak dana pa odlazak u toalet. To se uglavnom može pripisati kofeinu, kaže Floegel, jer on ima stimulativni učinak na metabolizam.

No ni to nije generalno pravilo. Do koje mjere kafa stimulira probavni sistem individualno je i opet ovisi o organizmu pojedinca.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...