MARINKO ČAVARA OSLOBODIO OD ZATVORA SUGRAĐANINA IZ BUSOVAČE: U osvetničkom pohodu ranio je dvije nedužne osobe

Pomilovan Boris Babić koji je 2015. u osvetničkom pohodu ranio dvije nedužne osobe. Čavara pomilovao i Nedima Međića koji je 2015. izazvao saobraćajku u kojoj su poginula dva mladića

  • Društvo

  • 02. Nov. 2021  02. Nov. 2021

  • 1

Federacije BiH Marinko Čavara donio je odluku o djelimičnom pomilovanju dvije osuđene osobe, od kojih je jedna osuđena na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela pokušaj ubistva. S druge strane odbio je zahtjev za pomilovanjem 11 osoba.

Prema objavljenim odlukama, Čavara je pomilovao Borisa Babića iz Busovače, inače rodnog mjesta i mjesta prebivališta samog predsjednika FBiH, piše Fokus.

Dvadesetšestogodišnji Babić presudom Kantonalnog suda Novi Travnik 2018. godine osuđen je za krivično djelo ubistvo u pokušaju, a presudom Vrhovnog suda FBiH od 19. decembra 2019. ona je postala pravomoćna. Tada je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije i po godine.

alt

Inače, prema medijskim izvještajima iz 2015. godine, 13. aprila te godine Babić je uhapšen zbog osvetničkog pohoda u noćnom klubu Milenijum u Busovači jer je pucao iz pištolja, pokušavajući da osveti napad bocom na oca, radio dvije osobe koje su bile gosti tog lokala .

Naime, Borisov otac Nikola Babić te večeri je nakon svađe u klubu pretučen te je prevezen u mjesni dom zdravlja. Nakon što ga je sin posjetio u Domu zdravlja otišao je po pištolj a onda iu ugostiteljski objekat gdje je zapucao i radio dvije osobe koje nisu imale nikakve veze s incidentom, Ubrzo nakon toga je uhapšen, a nekoliko godina kasnije i osuđen.

Nedima Međića iz Maglaje, predsjednik FBiH je svojom odlukom djelimično oslobodio od izdržavanja kazne zatvora za razdoblje od šest mjeseci. On je u aprilu 2019. godine presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na pet godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginula dva 19-godišnja mladića.

alt

Obrazloženja navedenih odluka koje predstavljaju diskreciono pravo predsjednika FBiH Marinka Čavara o pomilovanju zatvorenika nema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...