CRNOGORSKI GLUMAC ZORAN VUJOVIĆ: "Seljačine poput Dodika i Vučića vrše duhovni genocid"

"Cetinje je danas recidiv loše nakupljenih i nagomilanih, a stavljenih pod tepih, govana", kaže Vujović

  • Kultura

  • 05. Nov. 2021  05. Nov. 2021

  • 5

"Sve naše vrline i vrijednosti u posljednjih 30 godina su nestale. Nije to samo u Crnoj Gori, tako je i u Bosni, a vidim i da je Srbija isto tako nagrđena. Iza toga stoje političari koji onanišu na neznanju i našoj ljenosti da reagujemo", kaže crnogorski glumac Zoran Vujović za Nova.rs.

Vujović je rekao da vladaju takva pravila da nema pravila, te da je kultura u Crnoj Gori potpuno u zapećku, jer se kulturom bave oni koji o njoj ništa ne znaju.

"Kulturom se kod nas bavi onaj kome to nije osnovni poziv i zanimanje, njegov doživljaj nije nikako u skladu sa doživljem ljudi koji bi trebalo da rastu ruku pod ruku sa kulturom. Recimo, na Cetinju je nekada bilo obavezno da čovjek koji je bavi tim resorom ima određeni broj informacija o istoriji, kulturi. Sada to nije slučaj. U Podgorici, kao centru Crne Gore, oni koji rukovode nisu u obavezi da išta znaju o kulturi. I tako je decenijama unazad. Kultura se mora vježbati, umjetnost se mora vježbati, njegovati, ona mora da raste, da se zaliva. Mi danas u Crnoj Gori uopšte ne vježbamo kulturu, mi vježbamo neke druge discipline“, rekao je za Nova.rs Vujović.

Za ljude koji odlučuju o sudbini kulture, kaže to njih suštinski ne interesuje, da oni ne idu u pozorišta i da je to njima ispod nivoa. Kao jednu od posledica toga navodi i broj serija koje se snimaju u Beogradu, bez dobrog scenarija, dok glumci rade na lošim ulogama da bi zaradili. To vidi kao robovanje proseku ili čak onome što je ispod proseka a pre svega kao nedostatak slobode.

Na pitanje šta je Cetinje nekada bilo a šta ono predstavlja danas, Vujović kaže:

"Cetinje je danas recidiv loše nakupljenih i nagomilanih, a stavljenih pod tepih, govana. Taj grad je imao nekada Bijenale koje je bilo najpoznatije, odmah poslije Venecijanskog. Ali nama to nije valjalo i više Bijenala nema. Taj grad je imao veliki umjetnički potencijal koji se nije iskorišten. S druge strane sada, moram to da kažem, druga država – Srbija napada na nas! Ne samo kulturološki već vrši duhovni genocid nad nama, bukvalno nastoji da nam poništi historiju, porijeklo, želi da nas ubjedi da ja nisam sin svog oca. To je mnogo gorko i bojim se da to može biti jedna od inicijalnih kapisli i izgovor za neki novi rat, ovih seljačina poput Dodika, Vučića, Mila Đukanovića i ostalih. Nadam se da se to neće desiti“, kaže Zoran Vujović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...