PORTAL "ISTRAGA" OBJAVIO IZVJEŠTAJ: Kantonalno tužiteljstvo teško optužuje MUP Kantona Sarajevo da je opstruirao istragu ubistva njihovih policajaca!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo da je Komesar Selimović opstuirao istragu u predmetu ubica sarajevskih policajaca. MUP KS odbijao dostaviti adrese, komesar rasformirao istražiteljske timove, odbio dijeliti informacije sa SIPA-om i odbio potpisati plan akcije provedene 4. novembra ove godine.

  • Mini market

  • 11. Nov. 2021  11. Nov. 2021

  • 3

Piše: AVDO AVDIĆ

Dva puta se MUP Kantona Sarajevo oglušio o naredbu kantonalnih tužiteljica da im se odmah dostave podaci o osobama osumnjičenim za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Potrebne informacije su, na kraju, dobijene od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Pored navedenog, od strane postupajućih tužiteljica obaviještena sam o drugim izazovima s kojima su se susrele u radu na ovom predmetu., između ostalog o rasformiranju istražiteljskog tima u okviru MUP-a KS u ključnoj fazi rada na predmetu, neblagovremenog postupanja po ostalim naredbama Tužilaštva, za koju neefikasnost ne postoje pismeni razlozi u spisu predmeta, nepotpisivanju plana aktivnosti sa SIPA-om od strane predstavnika MUP-a KS, samoinicijativnom dostavljanju dopune izvještaja od strane MUP-a, što je učinjeno bez konsultacija sa postupajućim tužiteljicama, koje su smatrale da je takvo postupanje preuranjeno”, navedeno je u Informaciji koju je u srijedu Nezavisnom odboru Skupštine KS dostavila glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.

alt

"Istraga.ba" i "Oslobođenje" su prošle sedmice objavili da je policijski komesar Nusret Selimović odbio dostaviti adrese osoba osumnjičenih za ubistvo svoja dva policajca, zbog čega je kompletna akcija kasnila najmanje sedam dana.

alt

“S gnušanjem odbacujem pokušaje pojedinaca iz određenih interesnih krugova, da putem njima bliskih medija kreiraju sliku o navodnoj ugroženosti i opstrukcijama od strane ove Uprave i mene kao policijskog komesara te pokušaje da se kriminalizira i diskreditira ova Institucija i njene časne profesionalce. Poručujem im da im to neće proći, niti ćemo im to dozvoliti. Dokazi i naše aktivnosti jasno govore o našoj predanosti i ustrajnosti u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, a naročito posvećenosti radu na rasvjetljavanju i dokumentovanju predmetnog  ubistva koje se s policijskog aspekta može smatrati rasvijetljenim”, rekao je komesar Selimović nakon teksta "Istrage", obraćajući se na konferenciji za medije na kojoj je bilo zabranjeno postavljati pitanja.

No, dokumenti koji su dostavljeni Nezavisnom odboru dokazuju da su navodi "Istrage" apsolutno tačni i da komesar Selimović nije govorio istinu na nedavnoj konferenciji za medije. Evo dokaza.

“Prema navodima iz Službene zabilješke, broj T09 0 KT 0129124 18, od 20.10 2021. godine, koju su sačinile postupajuće tužiteljice, na održanom sastanku dana 20. 10. 2021. godine, u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijskim službenicima MUP-a KS je naloženo da se hitno pribave podaci koji su neophodni za podnošenje prijedloga za izdavanje naredbe za pretres prema nadležnom Sudu u Sarajevu, te da je realizacija dogovorenih aktivnosti, uz prethodno pribavljene naredbe planirana naredne sedmice”, navela je u Informaciji glavna tužiteljica Sarajlija.

Pet dana kasnije, u Tužilaštvu je održan novi sastanak sa službenicima MUP-a KS.

“Iz Službene zabilješke, broj T09 0 KT 0129124 18 od 25.10. 2021. godine prizilazi da su na sastanku održanom u prostorijama Tužilaštva KS između predstavnika Tužilaštva i MUP-a KS, postupajuće tužiteljice obaviještene da MUP KS nije pripremio podatke čije je dostavljanje dogovoreno na sastanku održanoim dana 20. 10. 2021. godine. Naloženo im je da se traženi podaci dostave odmah”, piše u Informaciji Tužilaštva KS.

Tri dana kasnije, organiziran je novi sastanak na kojem su tužiteljice obaviještene da “MUP KS nije u mogućnosti da dostavi tačne adrese za lica za koja je potrebno pribaviti naredbu nadležnog suda”.

Tražene podatke je, na kraju, 1. novembra 2021. godine, Tužilaštvu KS dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), što je, također, navedeno u Informaciji Tužilaštva.

No, tu nije bio kraj “čudnim postupanjima” MUP-a KS.

“Potrebno je naglasiti da je policijski komesar u proteklom periodu rasformirao tim koji nam je bio stavljen na raspolaganje za potrebe rada na predmetu, o čemu nismo zvanično obaviještene”, napisale su, u svojoj Informaciji dostavljenoj glavnoj tužitelji Sabini Sarajliji, postupajuće tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić.

One su, kako navode, više puta od čelnika MUP-a KS tražile da se poveća broj izvršilaca, te da se “razmijene podaci sa ovlaštenim službenim licima Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su određeni za postupanje u ovom predmetu”.

alt

“MUP KS nije postupio po zahtjevima Tužilaštva KS”, napisale su tužiteljice Topalović i Heljić.

Kada je, konačno, 4. novembra provedena policijska akcija na Palama i u Istočnom Sarajecu, opet je na scenu stupio MUP Kantona Sarajevo.

“Iako je naredbom Suda određeno da su izvršioci (akcije op.a) ovlaštena službena lica Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju ovlaštenih službenika MUP-a KS, upoznati smo da plan nije potpisan od strane rukovodioca MUP-a Kantona Sarajevo”, napisale su tužiteljice.

Treba napomenuti da je noć uoči policijske akcije informacija o pretresima dostavljena portalu Raport.

No, nisu ovo jedine sporne situacije tokom istrage ubistva sarajevskih policajaca. Postupajuće tužiteljice su zadokumentovale i određene zloupotrebe u vezi sa podacima sa aplikacije Sky, čije je razbijanje i dovelo do osumnjičenih ubica Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Sve detalje u vezi s tim, Istraga će objaviti u narednim danima.

(Istraga.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...