BEOGRADSKI MEDIJ DEMANTIRAO PATRIJRAHA PRLETA: "SPC ne plaća porez, ima najveći obrt novca u sivoj zoni, a riječ je o milionima..."

Perić je 11. novembra na svome instagram nalogu objavio, a prenio sajt Crkve Srbije, da „ni Crkva ni sveštenici nisu izvan poreskoga sistema Republike Srbije“.

  • Regija

  • 14. Nov. 2021  14. Nov. 2021

  • 1

Izjava patrijarha Srbije Porfirija-Prla Perića u kojoj navodi da Crkva Srbije (SPC) "plaća porez kao i ostali građani", ne odgovara istini.

Beogradski list "Danas" piše da "za crkvene obrede – vjenčanja, sahrane i druge vjerske djelatnosti, sveštenici ne izdaju fiskalne račune, niti postoji jedinstvena tarifa, te je najveći obrt novca u SPC u svojevrsnoj ‘SIVOJ ZONI’”.

Perić je 11. novembra na svome instagram nalogu objavio, a prenio sajt Crkve Srbije, da „ni Crkva ni sveštenici nisu izvan poreskoga sistema Republike Srbije“.

"Zaista ne mogu da zamislim čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez i bojim se da takvima javne finansije i država Srbija nisu na prvome nego na posljednjem mjestu".

Dodao je da Crkva Srbije ima pravo na povrat plaćenoga poreza "za oko desetak zakonom predviđenih proizvoda koji su usko vezani za bogosluženje", a da su na tom spisku "tamjan, vosak, ali i orgulje".

"Nadam se barem da netačne tvrdnje i svjesne klevete više neće imati privilegovano mjesto u medijima", poručio je Perić.

Međutim, Dragan Radović iz knjigovodstvene agencije "Kvatro" kaže da Porfirije Perić "nije u poreskoj materiji" i "ne pravi razliku između poreza na potrošnju i drugih oblika oporezivanja".

"Iz te izjave vidi se da ne poznaje ni termin poreski obveznik jer ne pravi razliku između ‘obveznik Crkva’ i ‘obveznik sveštenstvo’. Ako je Crkva obveznik PDV-a, morala bi da vodi dvojno knjigovodstvo i da predaje finansijske izvještaje APR-u. Međutim, ako se uradi pretraga objavljenih završnih računa, dobijamo odgovor da ‘pravno lice nije obveznik’”, kaže Radović za "Danas" i dodaje da Crkva Srbije ne plaća taj porez i ne podnosi finansijske izvještaje.

On kaže i da se za srpske sveštenike iz crkvenih fondova ne plaćaju porezi i doprinosi na zarade, jer su od 2012. uključeni u sistem PIO fonda, a sredstva za te namjene obezbjeđuju se u budžetu Republike Srbije.

List navodi da se u Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije "ne navodi pod kojim uslovima i kriterijumima se crkve i vjerske zajednice oslobađaju fiskalnih obaveza, ali je jasno da se to odnosi na poreze iz privrednih djelatnosti kao i na imovinu".

Crkve i vjerske zajednice u Srbiji mogu za svoj rad da obezbjeđuju sredstva iz prihoda od sopstvene imovine, zadužbina, legata i fondova, mogu da nasljeđuju, primaju poklone i priloge, obavljaju razne neprofitne, ali i privredne djelatnosti.

Sagovornik "Danasa" iz Patrijaršije Srbije, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da ga je „prilično iznenadila izjava patrijarha Porfirija”, ističući da je „najveći problem u Crkvi to što NE POSTOJI TRANSPARENTAN PROTOK NOVCA”.

"Ne znam kako sveštenici plaćaju porez, kada oni na licu mjesta OD VJERNIKA UZIMAJU NOVAC, a ne izdavaju nikakve račune. Na osnovu čega ih neko može oporezovati?", prenosi "Danas".

Napminjemo, Mitropolija crnogorsko-primorska – ovdašnja eparhja Crkve Srbije, ima privredna društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro-računa u poslovnim bankama preko kojih je, prema prošlogodišnjim navodima Poreske uprave Crne Gore, „u proteklih nekoliko godina prometovano VIŠE DESETINA MILIONA EURA”.

"Poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske je premašio 300.000 eura. Procjena je da je ukupni dug višemilionski", saopštila je Poreska uprava Crne Gore. Međutim, iz Crkve Srbije su objavili da ovi podaci nisu tačni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...