BURNO U "OTVORENOM": „Sad se govori o `srpskom svetu`. Imamo ponovno rađanje iste one ideologije koja je dovela do bestijalnih zločina“

Četvorica hrvatskih branitelja gostovali su u četvrtak navečer u posebnom izdanju HTV-ove emisije Otvoreno, iz vukovarskog dvorca Eltz.

  • Regija

  • 19. Nov. 2021  19. Nov. 2021

  • 1

Trojica su branila Vukovar, a jedan je branio Sisak – Branko Borković, Zvonko Milas, Stipo Mlinarić i Davorko Vidović.

Borković je istakao kako je prije 20 godina organizirao prvi dolazak državnog vrha u Vukovar te rekao kako su tada vijenac zajednički položili predsjednik Sabora, premijer i predsjednik Republike – Zlatko Tomčić, Ivica Račan i Stjepan Mesić.

“Nakon 20 godina vidjeli smo to jedinstvo u hodnji u koloni, u zajedništvu, a to je ono što mi želimo”, rekao je Borković.

‘Vukovar nije izdan 1991.’

Odluku da Dan sjećanja bude neradni, Vidović je ocijenio dobrom te istaknuo kako je u koloni vidio puno mlađih od 30 godina, kao i puno porodica.

No, Mlinarić je bio kritičan prema onome što je Plenković rekao, da je podignuta optužnica za Generalštab JNA i da za “operaciju Vukovar” u hrvatskom pravosuđu nikad nije podignuta optužnica.

“Tu je problem i nestalih, i logoraša”, rekao je Mlinarić te dodao kako 30 godina nema političke volje da se te stvari riješe.

Osim toga, istakao je i da Vukovar nije izdan 1991. godine te da mu niko nije mogao pomoći, ali da je izdan od politike u ovih 30 godina jer se ništa nije napravilo.

“Ona je samostalna i upravo ovi ljudi, Vukovar je temelj slobodne Hrvatske”, poručio je.

Milas je odbacio i Mlinarićevu konstataciju o 30-godišnjem neradu rekavši da se nešto apsolutno radi, pogotovo u zadnjih pet godina.

“Pa mi sad pričamo da je prošlo 30 godina, da mi ne znamo danas gdje je 1800 ljudi, mrtvih ljudi! Mi to ne znamo”, uzvratio je Mlinarić.

Borković je rekao kako jedna institucija unutar sistema hrvatske države sistematski ne funkcionira – Državno odvjetništvo.


‘Anakroni i nacistički srpski svet’

Vidović je rekao kako je revolt što je toliko zločinaca koji nisu procesuirani ispravan, iako veliki broj njih jeste. Istakao je kako je problem što se Srbija nakon rata nije, poput svojedobno Njemačke i Japana, denacificirala.

Projekt takozvanog ‘srpskog sveta’ nazvao je anahronim, suludim i nacističkim.

“Mi imamo ponovno rađanje iste one ideologije koja je dovela do ovoga. Sad se govori o 'srpskom svetu'. To je ponovno stvaranje nekakvoga alibija koji bi omogućavao, recimo, ovakve brutalne, bestijalne zločine kakvi su se dogodili na području Hrvatske, posebno u gradu u kojemu se sada nalazimo", rekao je Vidović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...