UPOZORENJE DIREKTORA NA STANJE U RUDNICIMA U SASTAVU KONCERNA EPBIH: "Zbog šestomjesečnog zastoja..."

Direktori šest rudnika koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH u otvorenom pismu upozorili su na krajnje ozbiljno stanje u tim rudnicima napominjući da blokada procesa restrukturiranja stečaj rudnika čini sve izvjesnijim.

  • Ekonomija

  • 19. Nov. 2021  19. Nov. 2021

  • 0

"Zbog šestomjesečnog zastoja u provedbi procesa restrukturiranja RU 'Kreka' d.o.o. Tuzla, RMU 'Zenica' d.o.o. Zenica, RMU 'Kakanj' d.o.o. Kakanj, RMU 'Breza' d.o.o. Breza, RMU 'Đurđevik' d.o.o. Đurđevik i RMU 'Abid Lolić' d.o.o. Travnik-Bila, uzrokovanog opstrukcijama, ucjenama, pritiscima i prijetnjama od Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, upozoravamo na ozbiljnost situacije i opasnost od njenog kulminiranja", istakli su u pismu.

Direktori RU „Kreka” Husein Trumić, RMU “Kakanj” Sead Imamović, RMU Zenica Isad Turalić, RMU “Breza” Muamer Omerhodžić, RMU “Đurđevik” Halid Bajrić i RMU “Abid Lolić” Adis Kasumović pismo su uputili federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministaru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindić, direktoru JP Elektroprivreda BiH Admiru Andeliji, te predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinanu Husiću.

"Nastavak blokade procesa restrukturiranja rudnika kojima rukovodimo neminovno vodi ka stečaju koji će izazvati poremećaje u elektroenergetskom sistemu Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, ekonomiji i privredi i uzrokovati socijalne probleme. Nastavak blokade procesa znači i ozbiljno ugrožavanje pozicije i obaveza Bosne i Hercegovine koje se odnose na energetsku tranziciju", istakli su direktori rudnika.

Posebno su upozorili na činjenicu da je Vlada FBiH zbog započetog procesa restrukturiranja donijela Odluku o odgodi naplate javnih prihoda zaključno sa 31. januarom 2022. godine, do kada je bila planirana stabilizacija u proizvodnji i plasmanu uglja, i time obezbjeđenju većih prihoda i uslova za izmirenja obaveza po osnovu doprinosa i ostalih obaveza.

"Ukoliko blokade računa stupe na snagu, nijedan rudnik među navedenim, izuzev RMU 'Đurđevik' d.o.o. Đurđevik, neće moći poslovati i mi smo po zakonu dužni u roku 60 dana pokrenuti predstečajni postupak", napominju direktori rudnika.

U pismu su dodali da u procesu restrukturiranja, pokrenutog s ciljem obezbjeđenja ekonomski održivog poslovanja rudnika, Samostalni sindikat radnika rudnika u FBiH ima presudnu ulogu jasno definisanu Sporazumom o nastavku restrukturiranja zaključenom 19. maja 2021. godine, između Sindikata i JP Elektroprivreda BiH, Vladajućeg društva Koncerna EPBiH. Provedba Sporazuma dovedena je u pitanje odustajanjem Sindikata od ispunjavanja preuzetih obaveza i socijalnog dijaloga.

"Sindikat je zanemario i ne ispunjava svoje obaveze definisane i članom 67. Kolektivnog ugovora kojim je decidno navedeno da će pružiti podršku i animirati članstvo da učestvuje u procesu restrukturiranja rudnika, podršku koja se odnosi na optimizaciju na polju ljudskih resursa s ciljem kontinuiranog poboljšanja omjera proizvodnih i administrativnih radnika, moratorija na zapošljavanje osim neophodnog zapošljavanja, te optimizaciju putem racionalizacije. Ovim članom Kolektivnog ugovora definisano je da sindikati daju punu podršku provedbi mjera na povećanju produktivnosti, te u skladu s tim i principima nagrađivanja po osnovu učinka o radu, a u skladu sa važećim propisima i odredbama Zakona o radu, te podršku u operativnom restrukturiranju s ciljem rješavanja međusobnih odnosa i procesa korporativnog upravljanja vezanih za odgovornosti JP Elektroprivrede BiH d.d.- Sarajevo", navodi se u pismu.

Sve navedene obaveze Sindikata, kako se dodaje, definisane su s ciljem sveobuhvatnog i sistemskog poboljšanja položaja radnika uz mjere koje osiguravaju stabilnost i dugoročnu samoodrživost poslovanja rudnika.

Također su upozorili na veoma teško finansijsko stanje u rudnicima uzrokovano neispunjavanjem planova poslovanja posebno u dijelu ljudskih resursa, gdje je planirani trošak plata u ukupnim troškovima iznosio 96,8 miliona KM.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...