KONAČNO DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE: Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom, više od...

Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

  • Ekonomija

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 0

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi val COVID-a 19 u Evropi mogao usporiti oporavak privrede od koronakrize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 4 posto, na 78,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,8 posto, na 76,10 dolara.

Te su prijetnje u proteklim sedmicama snizile cijene nafte za oko četiri dolara i trgovci su u cijene već uračunali povećanje ponude za 100 miliona barela', napisali su analitičari Goldman Sachsa u izvještaju.

No, smatraju i da bi prodaja bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju COVID-a 19 u Evropi.

Austrija je postala prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni 'lockdown' kako bi suzbila novi val zaraze koji bi mogao zakočiti privredni oporavak regije od koronakrize.

I Njemačka, najveća evropska privreda, upozorila je da bi zbog koronavirusa mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

'Tržište (nafte) i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik... budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije', naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Naime, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta porasla i prošle sedmice, četvrti put zaredom, i to za 1 posto, pa je dosegnula najvišu razinu u posljednjih 16 mjeseci jer bi zbog visoke inflacije američki Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

A to bi, pak, usporilo oporavak najveće svjetske privrede od koronakrize, a time i potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...