STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ukoliko se često budite noću zbog nagona za mokrenjem, jedna navika mogla bi biti simptom „agresivnog raka“ i javlja se u kasnijim fazama bolesti…

Ako tokom noći imate iznenadnu ili povećanu potrebu za mokrenjem, to bi mogao biti simptom agresivnog raka, upozoravaju medicinski stručnjaci.

  • Zdravlje

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 0

Noćno mokrenje (nokturija) je stanje zbog kojeg se budite tokom noći kako biste ispraznili mokraćni mjehur. Teški oblik nokturije pronađen je kod 25 posto oboljelih od raka prostate koji se liječe zračenjem.

Obično se javlja u kasnijim fazama bolesti

Osim toga, može biti posljedica tumora koji raste i pritišće mokraćnu cijev, prenosi Mirror. Obično se javlja u kasnijim fazama bolesti, što znači da se smjesta mora započeti s liječenjem.

"Rak prostate obično ne uzrokuje nikakve simptome, sve dok rak ne naraste dovoljno da pritišće cijev koja prenosi mokraću iz mjehura u penis. Simptomi raka prostate mogu uključivati potrebu za češćem mokrenjem, naročito tokom noći", poručili su iz britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Teško se prepoznaje

Rani rak prostate može biti teško prepoznati zbog nedostatka očitih simptoma.

Ako ste stariji od 50 godina ili ako su vam otac ili brat imali rak prostate, porazgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...