PUTINOV ŠPIJUN PONOVO U REGIJI: Crna Gora ga optužuje za puč, Bugarska mu zabranila ulazak, a on tvrdi da je to "izmišljena priča"…

Na pitanje zašto nije dolazio u Srbiju nekoliko godina, iako je ranije bio čest gost, general Rešetnjikov odgovara da je to prije svega zbog koronavirusa.

  • Mini market

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 1

Penzionisani general-potpukovnik i nekadašnji načelnik Informativno-analitičke uprave ruske obavještajne službe SVR, inače vanjske obavještajne službe zadužene za djelovanje u inozemstvu, Leonid Petrovič Rešetnjikov ponovo je u regiji.

Obavještajac koji je služio u KGB-u i SVR-u od 1976. do 2009. godine, radeći između ostalog i u Beogradu, teško da je ponovo slučajno upućen u regiju. Poručuje da "Rusija neće ostaviti Srbiju na cjedilu", mada nije poznato ko i čime ugrožava Srbiju.

Danas je predsjednik neprofitne dobrotvorne Fondacije "Nasleđe" i šef Katedre istorijskih arhiva Moskovskog državnog fakulteta za kulturu, ali je u Srbiji postao poznat kao direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI). Povodom povratka u Srbiju Rešetnjikov je dao intervju za beogradsku Politiku.

Na pitanje zašto nije dolazio u Srbiju nekoliko godina, iako je ranije bio čest gost, general Rešetnjikov odgovara da je to prije svega zbog koronavirusa.

"Razbolio sam se još u prvom talasu. A prije toga sam imao drugu bolest, operisan sam. Skoro dvije godine sam odsustvovao iz zdravstvenih razloga", objašnjava Leonid Rešetnjikov, te dodaje:

"Lijepo mi je ovdje, pogotovo poslije dvije godine koje sam proveo uglavnom u liječenju i rehabilitaciji. Napisao sam i knjigu memoara U sjenci i na svjetlu – linija života obavještajca. Cijelo poglavlje posvetio sam periodu rada u Beogradu i Jugoslaviji osamdesetih godina prošlog vijeka. Pišem i o pokojnom patrijarhu Irineju, koji me je odlikovao Ordenom Svetog Save drugog stepena. Smatram da su Srpska pravoslavna crkva i vjera osnovna srž srpske nacije... ".

U Crnoj Gori su ga, podsjetimo, optužili za pokušaj neuspješnog državnog udara u izbornom danu 2016. godine.

On i dalje tvrdi da je to "izmišljena priča"

"Siguran sam da ju je izmislila američka obavještajna služba. U Crnoj Gori sam posljednji put bio 2012. godine, i to nakratko, imao sam susret s mitropolitom Amfilohijem, koji je napisao predgovor za srpsko izdanje moje knjige Vratiti se Rusiji. A od crnogorskih političara upoznao sam jednog ili dvojicu…", tvrdi, uz ostalo, general Rešetnjikov pravdajući se da nije radio operativno na terenu.

Tvrdi kako ga nisu slučajno izabrali.

"U javnim nastupima uvijek sam kritikovao Đukanovića, prije svega zbog njegove spoljne politike. On i njegove pristalice izdali su zakletvu crnogorskog naroda još od 19. vijeka: nikad protiv Rusije, uvijek uz Rusiju".

Ipak, slaže se da se u Crnoj Gori 2016. godine nešto dogodilo, ali da "nije bilo ničeg ozbiljnog".

"Možda je bilo nekih razgovora, uz čašicu rakije, s nekim penzionerima. Moguće da su rekli kako bi bilo dobro da nema Đukanovića...", rekao je.

Na pitanje kakvi su to penzioneri, odgovara:

"Možda je bilo i ruskih. Oni se tamo odmaraju, imaju imovinu, mnogo je takvih. Moguće je da su u kafani popili i počeli da pričaju svašta, a specijalne službe su to iskoristile da pokažu kako je to zavjera. To me podsjeća na Staljinovo vrijeme, kada su ljudima sudili na osnovu cinkarenja. Nema tu ničega, realne optužbe nisu iznijete. Malo su galamili i smirili se", dodao je, potvrđujući da ne planira da ide u Crnu Goru.

No, nisu mu samo u Crnoj Gori zatvorili vrata. Mnogo je radio i u Bugarskoj.

"Prije dve godine, doduše, dobio sam 10 godina zabrane ulaska u Bugarsku... Nije bilo puča tamo. Rekli su da svojim akcijama za razvoj kulturnih i humanitarnih veza želim zaokrenuti strateški kurs Bugarske od NATO-a ka Rusiji", istakao je.

Tvrdi da se u regiji bavi "kulturnim radom" i obnavljanjem spomen-ploča, a na pitanje Politike zašto je onda toliko na meti, odgovara:

"Nisu to inicijative odavde, kao ni pokušaji da me posvađaju sa srpskim vlastima. Sve su to operacije stranih službi. Moskva podržava predsjednika Vučića, smatra ga prijateljem Rusije i čini sve što je moguće u ovom trenutku. Mi ne možemo sada da formiramo vojne blokove i baze, ali sve što se radi Vladimir Putin smatra zadovoljavajućim, kao i ukupan nivo naših odnosa".

Govoreći o predstojećem 19. susretu Putina i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ruski obavještajac tvrdi da "takvih prijatelja kao što je Srbija mi nemamo, ne samo u Evropi".

"Mislim da predsednik Putin u to nema nikakvu sumnju, ako pogledamo njegovo ponašanje i odnos prema Srbiji i predsedniku Vučiću. I to je veliko dostignuće kada postoji lični odnos dvojice predsjednika, ranije toga nikad nije bilo. Ako pogledamo Balkan i šire, jedina preostala 'živa' zemlja je Srbija, sve ostale su kolonije. Morate izdržati, mi smo tu, u blizini", poručio je.

Na pitanje da li "suvjerena i nezavisna Srbija može opstati u sadašnjim složenim vremenima i koliko Rusija može pomoći", Rešetnjikov je izjavio:

"Srpski narod je žilav, kao i ruski. U ovoj fazi mislim da Rusija dovoljno pomaže, vidjet ćemo kako će teći razvoj krize dalje. Ali Srbija mora opstati. Zašto ste onda takav Hram Svetog Save izgradili? Sada morate opstati, nema druge. Srbija sada sve izdržava, ma šta spolja radili, ma šta opozicija preduzimala. Mi ne znamo neku drugu zemlju poput Srbije, ne postoji takva. I Rusija je pod masovnim napadom, nije joj lako, ali oni koji je napadaju također se nalaze u stanju poluiznemoglosti".

Tvrdi dalje da "Evropa i SAD rade neke stvari po inerciji, ali vidimo da su izgubili nekadašnju efikasnost".

"Ako je Srbija izdržavala dok su SAD i Evropa bile u mnogo većoj snazi, sada tek mora. A Rusija je tu, u blizini. Naš zadatak je da shvatimo u kom pravcu će zapadne elite da krenu i ne obraćamo pažnju na spoljašnje manifestacije, poput pandemije, klimatskih promjena ili prava manjinskih grupa, već da proniknemo u suštinu njihovih manevara. Smatram da se sada upravo odlučuje o novoj globalnoj konfiguraciji, gdje će biti novi centar svijeta. Mi to pažljivo pratimo. A Rusija im smeta jer je, kako je nedavno rekao Vladimir Putin, ponudila alternativnu ideologiju umjerenog konzervativizma, umjesto dosadašnjeg kretanja između komunizma i liberalizma".

Mehmedović: Dolazi izvođač prljavih radova

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Šemsudin Mehmedović upozorio je na njegov ponovni dolazak u regiju:

"Dolazi izvođač prljavih radova u region. Rusi su rekli svoje - Rusija nema većeg prijatelja od Srbije u Evropi. Opet su ga poslali u region. Ovaj čovjek je donedavni zvanični obavještajac, osamdesetih godina, deceniju pred rat radio je u SFRJ, sada obavještajac u penziji.

Kad on stigne u region počinje 'igra'. Bugarska mu je zabranila ulaz. Slovi kao čovjek koji je pokrenuo državni udar u CG. Primjetit ćete da ustvari 'bode' oči da nije spomenuo ni BiH ni RS ni Dodika. Ne bez razloga. Tako se maskiraju stvari", zaključio je Mehmedović, piše Radio Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...