KOLUMNA ĐURE KOZARA: "Vojska dokazana u misijama, vojska bez adekvatne državne potpore odgovara vlasti Republike Srpske koje zagovaraju..."

Oružane snage u BiH afirmirale su se kao dio kolektivne sigurnosti, dobile priznanja i vrijedne donacije u oružju i opremi, a režim u Republici Srpskoj neargumentirano ih osporava.

  • Društvo

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 0

Piše: Đuro KOZAR

U Centru za borbenu obuku na Manjači predstavnici Ambasade Velike Britanije nedavno su Oružanim snagama Bosne i Hercegovine predali vrijednu donaciju koja laicima, možda, ne znači puno, jer nije ni na gusjenicama, ni na točkovima, ali to će omogućiti suvremeniju obuku naših vojnih profesionalaca. Konkretno, Britanci su poklonili automatizirane mete za bojevo gađanje, vježbovno mobilno selo za urbanu borbu i pametni videonadzor i proveli profesionalnu obuku instruktora. Montažno-demontažni objekti za obuku u borbi u urbanom području omogućit će uvježbavanje vojnika za izvođenje operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uvjetima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmiješan s civilnim stanovništvom. Ovom donacijom se ubrzava i realizacija strategijskih ciljeva OSBiH u okviru programa Partnerstvo za mir NATO-a,  a naša zemlja je u tom partnerstvu od 2006. godine.

VELIKA ZABLUDA

Ova britanska jedna je u nizu donacija koje naše oružane snage godinama dobijaju u naoružanju i opremi što im, u uvjetima nedovoljnog finansiranja iz državnog proračuna, zapravo omogućuje da budu operabilne. Pokojni general Jovan Divjak mi je ispričao da ga je jedan diplomata iz Istočne Evrope jednom pitao da li je država BiH svojim oružanim snagama kupila barem jedan komad oružja ili komplet vojne opreme? Odgovorio mu je da nije kupila ni jedan i da bi vojska da nema donacija prijateljskih država, mogla staviti ključ u bravu. Diplomata nije bez razloga ovo pitao, a kad je dobio odgovor, Divjak mu je objasnio da mu je, premda više nije bio u aktivnoj vojnoj službi, neshvatljiv ovakav odnos države, ali je možda sve jasnije, dodao je, kad se zna da o novcu za OSBiH odlučuju dužnosnici koji nemaju empatiju prema vojsci. Doista, s godišnjim izdvajanjima od oko 290 miliona KM bh. država za odbranu izdvaja manje od jedan posto bruto nacionalnog dohotka, što je dostatno samo za relativno male plaće i doprinose profesionalnih vojnika i starješina i zaposlenih u Ministarstvu odbrane te za gorivo. Vojska bez adekvatne državne potpore odgovara vlasti Republike Srpske koje zagovaraju nekakvu demilitarizaciju BiH i koje vojsku tretiraju kao nepotreban trošak. Naravno da su u velikoj zabludi.

Situacija bi se, ipak, mogla promijeniti u korist vojske budući da je s Amerikancima potpisan ugovor o nabavci četiri najsuvremenija helikoptera vojne oznake UH-1H-II koji koštaju 38,5 miliona američkih dolara, što iznosi oko 67,3 miliona maraka. Ova nabavka predstavlja najveći investicijski projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu finansijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti naše vojske. Sjedinjene Američke Države doniraju nam dva helikoptera, a naša država kupuje još dva. Osmorica pripadnika OSBiH bila su na obuci u zračnoj bazi Fort Worth u Teksasu (SAD) i stekla znanja i vještine u upravljanju helikopterima. Valjda ne bi imalo smisla ne prihvatiti ovako povoljan projekat tim prije kad se zna da je riječ o letjelicama namijenjenim prije svega za prevoz ljudi i tereta, ali i za medicinske evakuacije i gašenje požara. Isporuka helikoptera očekuje se iduće godine i oni treba da zamijene desetak letjelica koje su u Zračnoj brigadi OSBiH, zbog zastarjelosti i neispravnosti, u postupku rashodovanja.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović često ističe da donirano oružje i vojna oprema nisu samo pomoć za djelovanje vojske nego i stanovito priznanje članica NATO-a, partnerskih i drugih zemalja zbog rezultata koji se postižu u reformi odbrane i doprinosa u mirovnim misijama. Zar bi nam Armija SAD-a, pored dva helikoptera, donirala i 79 novih višenamjenskih oklopnih motornih vozila točkaša Hamvi u vrijednosti od oko 14 miliona dolara da nije sigurna da će njima rukovati sposobni vojnici? Inžinjerijskom bataljonu u Derventi iz Narodne Republike Kine stigle su mašine i vozila, a donacija je sadržavala: šest istovarnih kamiona, dva tegljača sa niskonosivom poluprikolicom, dva kamiona sa utovarnim kranom, po jedan buldožer i kompaktni utovarivač, te tri bagera utovarivača. Vojni komitet Evropske unije, u znak priznanja Oružanim snagama BiH za sudjelovanje u Misiji EU u Centralnoafričkoj Republici (CAR), donirao je vojnim deminerima vozila i opremu za deminiranje vrijednu oko 10 miliona eura. Velika Britanija, pored donacije na Manjači, izgradila je i opremila ambulante i poklonila sanitetska vozila u kasarnama u Rajlovcu, Banjoj Luci, Tuzli i Čapljini. Republika Turska je, pored ostalog, donirala telekomunikacijsku opremu velike vrijednosti koja je kompatibilna s uređajima i sistemima najnovijih generacija koje koriste članice NATO-a. Itd.

VAŽNA ISKUSTVA

U proteklom periodu naša vojska se afirmirala kao dio kolektivne sigurnosti sudjelujući u misijama mira, posebno u one dvije u Afganistanu - ISAF (2006-2014) koja je djelimično bila i borbena i misiji Odlučna podrška (2015-2020) i na najbolji način testirala stupanj svoje ukupne spremnosti. Tako su stečena važna iskustva u pripremi i izvršenju veoma kompleksnih vojnih operacija na terenu. Donatori, ne samo zbog donacija nego i svega navedenog, neće dopustiti da netko zarad secesije ukida Oružane snage BiH, formira paravojne formacije i ratne ciljeve pokuša ostvariti u miru, remeteći mir.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...