"SB" NA LICU MJESTA: Zvaničnici položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, pogledajte ko je sve prisustvovao...(FOTO)

Obilježavanje Dana državnosti nastavit će se posjetom i odavanjem počasti na spomen-parku "Vraca".

  • Vijesti

  • 25. Nov. 2021  25. Nov. 2021

  • 2

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, brojni domaći politički zvaničnici položili su cvijeće ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Između ostalog, cvijeće su položili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, ministar odbrane Sifet Podžić, zvaničnici SDP-a Irfan Čengić i Damir Mašić, Bakir i Sebija Izetbegović i brojni drugi zvaničnici.

Ceremonija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu počela je podizanjem zastave BiH na brdu Hum, a nakon toga su zvaničnici obišli spomen-obilježe kod Vječne vatre kao i Memorijalni centar Kovači.

Obilježavanje Dana državnosti nastavit će se posjetom i odavanjem počasti na spomen-parku "Vraca".

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska", već "i srpska, i hrvatska, i muslimanska".

Zasjedanja ZAVNOBiH-a nakon 1943. godine održana su još dva puta i to početkom jula 1944. u Sanskom Mostu te 1945. godine u Sarajevu. Upravo iz Trećeg, ujedno i posljednjeg zasjedanja ZAVNOBiH-a, formirana je i Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...