ŠOVINIZAM NA DJELU: Tegeltija negirao postojanje Bošnjaka

"Posljedica ZAVNOBIH-a nije konstitutivnost tri nego dva naroda u BIH. I federalno uređenje BIH!!!", napisao je Tegeltija.

  • Mini market

  • 25. Nov. 2021  25. Nov. 2021

  • 9

Iako tvrde da im Dan državnosti BiH ne predstavlja praznik, sljedbenici Milorada Dodika proteklih dana neprestano pišu poruke u kojima govore upravo o 25. novembru. Očekivano, one su intonirane tako da se negira državnost BiH. Međutim, ima i onih, najblaže kazano, šovinističkih, u kojima se negira postojanje cijelog jednog naroda, i to najbrojnijeg Bošnjaka.

Takva je i današnja, "praznična" poruka Dodikovog savjetnika Milana Tegeltije.

"Tek da znate, nakon 1. Zasjedanja ZAVNOBIH-a, prvi naziv BIH 1944-1945 bio Federalna država BiH, a konstitutivni  narodi BiH poslije ZAVNOBIH-a sve do 1971. god su bili samo Srbi i Hrvati. Dakle, posljedica ZAVNOBIH-a nije konstitutivnost tri nego dva naroda u BIH. I federalno uređenje BIH!!!", napisao je Tegeltija.

Međutim, očigledno je , namjerno ili nenamjerno, zaboravio na krilaticu koja je "lansirana" na 1. zasjedanju ZAVNOBiH-a, kako BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska, čime je priznato postojanje naroda, iako ne i njegovo istorijsko ime,  navodi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...