DODIKOVI I ČOVIĆEVI MENTORI U VELIKIM PROBLEMIMA: Naziru se prvi potezi nove njemačke šefice diplomacije Annalene Baerbock…

Annalena Baerbock se kao supredsjedateljica Zelenih snažno zalagala za vanjsku politiku koja će se rukovoditi ljudskim pravima i demokratskim načelima.

  • Vijesti

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 3

Liderica Zelenih Annalena Baerbock bit će prva njemačka ministrica vanjskih poslova. Čim se saznalo da će ona preuzeti tu funkciju, Baerbock se sudarila s velikim očekivanjima: zapadni partneri očekuju čvršći stav prema Kini i Rusiji, a Nijemci pozitivnu promjenu imidža svoje zemlje u svijetu, zahvaljujući 40-godišnjoj političarki koja predstavlja modernu Njemačku.

Annalena Baerbock se kao supredsjedateljica Zelenih snažno zalagala za vanjsku politiku koja će se rukovoditi ljudskim pravima i demokratskim načelima. Zeleni su dugo kritizirali kancelarku Angelu Merkel da je trgovinske interese Njemačke stavila ispred odbrane vrijednosti zapadne demokracije, poput vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Nezadovoljni su dosadašnjom politikom prema Kini i Rusiji: Merkel nije dovoljno ozbiljno prozvala Peking zbog Hong Konga i tretmana Ujgura. Provodila je sankcije prema Rusiji zbog aneksije Krima, ali je također prihvatila gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, piše Financial Times, usprkos kritikama da se time pogoduje Rusima, a šteti Ukrajini koju novi plinovod zaobilazi.

-Moramo prestati izjednačavati njemačke interese s njemačkim ekonomskim interesima, poručila je Franziska Brantner, glasnogovornica Zelenih za Europu, na konferenciji o vanjskoj politici. Ako Njemačka ne promijeni vanjskopolitički smjer, platit ćemo vrlo visoku cijenu, upozorila je.

Koalicijski sporazum koji su predstavili Zeleni, Socijaldemokrati (SPD) i Liberali (FPD) najavljuje promjenu njemačke vanjske politike, posebno u odnosu na Kinu. "Buduća koalicija pokazuje novu razinu jasnoće i nastavlja vidjeti Kinu kao partnera, ali i kao sistemskog protivnika. Njemačka će se u svojoj politici prema Kini snažno koordinirati sa SAD-om kako bi smanjila stratešku ovisnost o Kini.

Ovo je odmak od onoga prije", protumačila je za Tagesspiegel politologinja Cathryn Clüver Ashbrook, direktorica Njemačkog društva za vanjsku politiku. U odnosu na Kinu koristi se rječnik oštriji od dosadašnjeg, ocijenio je za Financial Times Noah Barkin iz konsultantske kuće Rhodium Group. On u tome vidi spremnost da se dirne kineske crvene linije kao što su Tajvan, Xinjiang i Hong Kong. Također je zaoštrena retorika prema Moskvi: FT piše kako Nijemci sada imaju mnogo jasniji i realističniji pogled prema Rusiji.

S Baerbock je u njemačku vanjsku politiku ušao novi, grublji ton, piše njemački WAZ: Baerbock sebe vidi kao zagovornicu ljudskih prava i vladavine prava i u Europi, što bi prve mogle osjetiti poljska i mađarska vlada. U koalicijskom sporazumu, naime, pozivaju Europsku komisiju da "strože i brže koristi i provodi postojeće mehanizme vladavine prava".

Nova koalicija obećala je i globaliziraniju politiku, Indija se u sporazumu spominje koliko i Francuska. "Nova njemačka vlada razmišlja globalnije od prethodne i želi ojačati međunarodni sistem. Američka vlada Joea Bidena posebno će to pozdraviti", ističe politologinja Cathryn Clüver Ashbrook za Tagesspiegel.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ već je izvijestila o dolasku nove njemačke šefice diplomacije. Stavovi njene stranke su oprečni politici „legitimnog“ političkog predstavljanja kakvu zagovara lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Detaljnije možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...