AMERIČKI PROFESOR OTVORENO UPOZORAVA: "Spriječiti Dodika u ostvarivanju genocidnih ciljeva RS-a, NATO da napravi hitne planove za..."

Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države trebaju sada priznati i prepoznati da je RS osnovana činjenjem genocida i da je nastavila svoje napore za etničku homogenost još od 1995. naglasio je uvodničar sesije "Kruga 99"

  • Društvo

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 0

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida sa državnog Univerziteta Southern Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je danas da je potrebno usmjeriti snage na sprečavanje Milorada Dodika u ostvarivanju genocidnih ciljeva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) koji su počeli 1992. godine jer to trenutno predstavlja najveću prijetnju miru, javlja Anadolu Agency (AA).

On je bio uvodničar redovne sesije "Kruga 99" organizirane u online formatu u nedjelju o temi "Odgovornost internacionalne zajednice na sprečavanju RS-a u ostvarivanju genocidnih ciljeva".

Prema njegovim riječima, komentatori su u posljednje vrijeme govorili kako je nedavnu krizu ubrzala Izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koju je donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, ali da Milorad Dodik radi na destabilizaciji BiH već deceniju. Istakao je da je zakon protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločina bila nužna odluka da bi se potvrdila vladavina prava u BiH.

On smatra da je Dodik reagirao tako jer se u protekloj deceniji djelovalo nekažnjeno, a zakon dovodi u pitanje nekažnjivost negiranja.

"Međutim, ovo negiranje genocida o kojem je visoki predstavnik govorio i koje je nastojao riješiti nije se desilo prvi put, to je tek posljednja faza onoga što izgleda kao trajna, stalna pojava", rekao je on.

Smatra da je međunarodna zajednica voljno ignorirala da je u ratu od 1992. do 1995. godine BiH bila žrtva međunarodne agresije i genocida pretpostavljajući da je u pitanju građanski rat ili da su u pitanju drevne mržnje.

"Mediji su često govorili o genocidu kao etničkom čišćenju kao što je to objavljeno i u Rezoluciji 819 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Taj neuspjeh, izostavljanje da se prizna genocid, na neki način je dovelo do daljih zločina i spriječilo je međunarodnu zajednicu da intervenira", rekao je on.

Istakao je da zaštićene zone UN-a nisu imale dovoljno resursa, od samog početka su kompromitovane i uoči samog genocida u Srebrenici su na neki način izdane kada je osoblju UN-a rečeno da vlastite živote stave ispred svoje misije.

"To oklijevanje da se prizna da je genocid počinjen i da se nazove pravim imenom uprkos brutalnim napadima na civile u BiH koji su se dešavali od aprila 1992. može se smatrati samo kao jedan vid negiranja genocida koji se manifestovao u neuspjehu misije UN-a u Srebrenici i BiH u cjelini", rekao je Pettigrew.

Dodao je da brojnim presudama utvrđeno da je Republika Srpska bila jedan eliminacionistički ili genocidni projekat od samog početka u nastojanju da se stvori "velika Srbija" koja je sada preimenovana u "srpski svijet" jer se nastojalo da se nesrbi trajno uklone sa teritorije na koju su pravo polagali bosanski Srbi.

"Kako što znamo, nakon ovih kriminalnih aktivnosti i djelovanja, RS je prepoznata i priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom i upravo to priznanje RS-a je bilo nagrada za uspješan genocid i predstavlja još jednu fazu negiranja, jer je na taj način legitimizirana od samog početka isključujuća svrha RS-a", istakao je on.

Dodao je da je od tada RS nastavljala da onemogućava onima koji su prisilno raseljeni da se vrate u svoje domove i zajednice.

"Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države trebaju sada priznati i prepoznati da je RS osnovana činjenjem genocida i da je nastavila svoje napore za etničku homogenost još od 1995. godine", naglasio je on.

Ako bi se potpuno razumjela ta namjera RS-a, onda bi trenutne prijetnje secesijom Milorada Dodika i prijetnje da će formirati vlastitu vojsku posmatrale se isključivo kao namjera da ispuni svoje genocidne ciljeve, a sada uz rusku podršku, dodao je i rekao da međunarodna zajednica ne bi trebala nastaviti sa ovim negiranjem i trebala bi djelovati u tom pravcu.

"Imajući u vidu ovu situaciju, analitičari iz EU smatraju da bi trebalo osnažiti EUFOR, kao i da NATO treba napraviti hitne planove za vanredne situacije. Ove korake bi trebala pratiti kombinacija ciljanih sankcija protiv onih čije djelovanje i retorika prijete miru i to bi trebalo biti praćeno sklanjanjem i smjenom tih osoba iz politike, ako je to potrebno", rekao je on.

Pojasnio je da bi se sa kasnijom stabilizacijom situacije naglasak mogao staviti na vraćanje vladavine zakona kao strategiju za trajno odupiranje negiranju genocida i kao uslov za izgradnju demokratskog društva i države.

"U okviru vraćanja vladavine zakona, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH trebao bi koristiti bonske ovlasti kako bi se uspostavila zaštićena nacionalna spomen-mjesta na mjestima bivših koncentracionih logora kao što su 'Barutni magacin' i Omarska, kao i na mjestima gdje su počinjena zvjerstva poput Foče i Višegrada", rekao je on.

Dodao je da uz to pravda zahtijeva da se ukloni mural i spomen-ploča Ratka Mladića.

"Potrebna je ustavna reforma kako bi se BiH transformisala iz države konstitutivnih naroda koja je nametnuta Dejtonom u civilno društvo gdje će građani imati jednaka prava i dostojanstvo", dodao je on.

Naglasio je da je izuzetno važno da međunarodna zajednica ispuni svoje obećanje tako što će spriječiti RS da ostvari svoje genocidne ciljeve jednom zauvijek.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...