GJENERO I ARNAUTOVIĆ O IZBORNOM ZAKONU BiH: "Najbliže smo tome da se razgovara o obnovi Fuleovog modela, ako bi se prihvatilo ono što nameće lider HDZ-a BiH..."

Gjenero je kazao da je najmudrije rješenje koje je bilo na stolu u tzv. „aprilskom paketu“.

  • Mini market

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 2

O reformama Izbornog zakona BiH govorili su Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije i Davor Gjenero, politički analitičar iz Hrvatske.

Arnautović je kazao da definiranje problema nije dobro urađeno, te da je njegovo stajalište da je to implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH dok neko drugačije razumije taj problem.

"Svi pričaju o reformi Izbornog zakona, ali kad pogledate presude Evropskog suda, presudu Ustavnog suda BiH, u obrazloženjima stoji da su potrebne reforme Ustava i izbornog zakonodavstva. Nije mi jasno zašto ne idemo na promjenu Ustava, ograničene ustavne promjene, a onda i izborne", kazao je Arnautović.

Kazao je da je situacija komplikovana jer se želi da tako bude te je naveo i primjere kada su parlamenti zasjedali i nedjeljom i za dan usvajali dokumente.

Gjenero je naveo da se nada raspletu te da se slaže da kada postoji politička volja, problemi se mogu riješiti.

"Mora postojati politička volja. Jedina stvar koja mi se ne sviđa je to što kad se govori o izbornom zakonodavstvu nastaje slika kao da je FBiH problem unutar BiH i kao da su isključivi problem odnosi Hrvata i Bošnjaka dok istovremeno imamo entitet u kojem su i Bošnjaci i Hrvati i svi ostali svedeni na politički obespravljenu poziciju, a o tome se uopće politički ne razgovara. Nedovoljno se razgovara o tome kako osigurati provođenje presuda", kazao je Gjenero.

Za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH treba se osigurati učešće Ostalih i građana BiH koji su ustavna kategorija, smatra Arnautović te dodaje da za to postoje različita rješenja.

Gjenero je kazao da je najmudrije rješenje koje je bilo na stolu u tzv. „aprilskom paketu“.

"Sada smo najbliže tome da se razgovara o obnovi Fuleovog modela, on ima neke prednosti kada je riječ o FBiH, onda je tu i ukidanje nacionalnih prefiksa",  kazao je Gjenero.

Ako bi se prihvatilo ono što nameće lider HDZ-a BiH Dragan Čović odnosno tri izborne jedinice, Arnautović kaže da je to suprotno Dejtonskom sporazumu.

"Moralo bi doći do drastične promjene Dejtonskog sporazuma. To bi usložnilo situaciju. Potpuno je u javnom prostoru zanemareno stanje u RS-u. Najmanje dvije presude Ustavnog suda ukazuje na to, presude o izboru predsjednika i potpredsjednika RS-a. Druga je presuda u slučaju Mostara. Suština je nejednakost težine glasa",  kazao je Arnautović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...